Norden13-åring ledet internasjonal nynazistgruppe

NTB11/04/20202 min

En 13-åring i Estland ledet inntil nylig en internasjonal nynazistgruppe som planla angrep mot en synagoge og TV-stasjonen CNN i USA.

Gutten ledet nynazistgruppen Feuerkrieg Division i Estland, inntil han fikk landets sikkerhetstjeneste på døra og en klar advarsel i januar i år, ifølge politiet og medier i landet.

– Ettersom det er snakk om et barn under 14 år, kan ikke denne personen tiltales. Andre metoder må benyttes for å redusere risikoen, sier en talsmann for sikkerhetstjenesten i Estland, Harrys Puusepp.

13-åringen omtalte seg selv som kommandør og grunnlegger av Feuerkrieg Division når han chattet med andre likesinnede på nett, men den estiske avisen Eesti Ekspress stiller spørsmål ved dette og viser til at gruppen har en desentralisert struktur.

Sentral skikkelse

Det er imidlertid liten tvil om at 13-åringen har vært en sentral skikkelse i gruppen, som oppmuntrer til rasekrig og hvit overmakt, skriver avisen.

Ifølge Anti-Defamation League i USA, som overvåker høyreekstreme grupper, ble Feuerkrieg Division grunnlagt i 2018 og har rundt 30 aktive medlemmer.

Medlemmene har kommunisert kryptert via Wire, men FBI har hatt tilgang til det som har vært skrevet.

I april i fjor innledet FBI etterforskning av en 24-åring i Las Vegas, som kommuniserte med medlemmer av Feuerkrieg Division og som til en agent fortalte at gruppen planla å angripe en synagoge eller ett av ADLs kontorer i byen.

Skulle sprenge CNN

En annen mann som knyttes til Feuerkrieg Division, en soldat i den amerikanske hæren, sa seg i februar skyldig i å ha forsynt en FBI-agent med sprengstoff, i den tro at det skulle brukes i en bilbombe rettet mot TV-stasjonen CNN.

Det venstreorienterte nettstedet Unicorn Riot offentliggjorde i mars åtte måneder med chattemeldinger fra Feuerkrieg Divisions medlemmer, der de blant annet diskuterte hva som kunne ha skjedd med «kommandøren» som plutselig ble taus i januar.

Det er uklart om de innså at det var snakk om en 13 år gammel gutt.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.