Politiet har uproporsjonalt utsatt minoritetsgrupper i Europa for vold, diskriminerende ID-kontroller og bøtelegging under koronapandemien, ifølge Amnesty.
Politiets arbeid for å opprettholde ro og orden i koronapandemien har i betydelig større omfang rettet seg mot sosioøkonomisk utsatte områder i tolv europeiske land som inngår i Amnesty-granskningen. Disse områdene har ofte en høy andel innvandrere fra minoritetsgrupper.
Et av eksemplene er Seine-Saint-Denis utenfor Paris, som er et av Frankrikes fattigste områder.
Her bor mange migranter med afrikansk opphav, og bøter for å ha brutt portforbudet har her blitt gitt tre ganger hyppigere enn i resten av landet under pandemien, ifølge menneskerettsorganisasjonen.
Unødvendig vold
Amnesty har verifisert 34 videoklipp fra ulike steder i Europa, der politiet bruker mer vold enn organisasjonen anser som nødvendig.
Storbritannia er et av få land på kontinentet der etnisitet blir registrert under pågripelser. London-politiet registrerte en økning på 22 prosent for kroppsvisiteringer i mars og april. En tredel av dem som ble stoppet, var svarte, ifølge Amnesty.
I en rapport Amnesty la fram tidligere i juni, ble kroatisk politi anklaget for å rutinemessig torturere asylsøkere og migranter på grensa til Bosnia.
Politifolkene skjøt i lufta, bandt mennene fast, slo dem med metallstenger, batonger og pistolkolber, og smurte deretter matrester i de blødende sårene, i håret og på klærne deres, het det i rapporten.
– Intet nytt
– Vold blant politi og institusjonell rasisme er intet nytt, men covid-19-pandemien og dens mottiltak har avslørt hvor utbredt det er, skriver Marco Perolini, som etterforsker i Vest-Europa for Amnesty International.
Ifølge rapporten er romfolket særlig utsatt.
I Bulgaria skal myndighetene ha brukt droner i nabolagene deres for å spore romfolks bevegelser. Ifølge en undersøkelse har medianinntekten i områdene der romfolk bor i Bulgaria ha falt med 61 prosent mellom mars og mai.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.