RusslandAnklages for leiesoldater i Libya

NTB20/05/20203 min

Britene og amerikanerne ber Russland slutte å sende leiesoldater til Libya etter at en FN-rapport fastslo at det både er russiske og syriske styrker i landet.

Russland avviste kritikken under en videokonferanse i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Landets FN-ambassadør Vassilij Nebenzia kalte FN-rapporten for upålitelig og benektet at Russland har noe å gjøre med russiske krigere i det nordafrikanske landet.

– Mange av opplysningene, spesielt når det gjelder russiske borgere som er nevnt i rapporten, er rett og slett grunnløse. Det finnes ingen russiske soldater i Libya, sa han.

Storbritannias FN-ambassadør Jonathan Allen pekte på Wagner-gruppen, et russisk sikkerhetsselskap som antas å være tett knyttet til Russlands president Vladimir Putin.

– Forverrer konflikten

– Vi er fortsatt spesielt bekymret for flere rapporter om at utenforstående parter fortsetter å skaffe til veie materiell, utstyr og leiesoldater, sa Allen.

– Wagner-gruppens aktiviteter forverrer fortsatt konflikten og forlenger lidelsene til det libyske folket, la han til.

Den hemmeligstemplede rapporten er utarbeidet av FN-eksperter som overvåker FNs våpenembargo av Libya.

I rapporten fastslås det at det ikke bare er leiesoldater fra Wagner-gruppen i Libya, men også syriske militssoldater fra Damaskus. De støtter krigsherren Khalifa Haftar, som forsøker å styrte landets FN-støttede regjering, og som for et drøyt år siden innledet en offensiv mot hovedstaden Tripoli.

Sofistikerte våpen

I rapporten bekreftes det også at av syriske opprørere er på plass i Libya, der de kjemper for den FN-støttede regjeringen, som siden 2019 har vært støttet av Tyrkia.

FNs fungerende utsending til Libya, Stephanie Williams, har tidligere sagt til Sikkerhetsrådet at FN fortsatt er vitne til «en urovekkende militær oppbygging som et resultat av at utenlandske støttespillere driver en uavbrutt forsendelse av stadig mer sofistikerte og dødelige våpen, for ikke å snakke om rekrutteringen av flere leiesoldater på begge sider av konflikten».

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.