EuropaAntall døde kan være 60 prosent høyere

NTB27/04/20203 min
Members of a Russian team sanitize a hospice for elderly people to contain the spread of the Covid-19 virus, in Albino, near Bergamo, northern Italy, Saturday, March 28, 2020. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. Foto: CLAUDIO FURLAN/AP/NTB SCANPIX
ENORME DØDSTALL: Kister står lagret, på rekke og rad, i en kirke i San Giuseppe i Seriate i nærheten av Bergamo i Nord-Italia 26. mars i år. Dette området er blant stedene som er blitt hardest rammet av pandemien i verden. Nå viser undersøkelser foretatt av avisen Financial Times at de reelle dødstallene kan være vesentlig høyere enn tallene som er rapportert. Foto: ANTONIO CARLANNI/AP/NTB SCANPIX

Dødstallene fra koronapandemien kan være nesten 60 prosent høyere enn det som er registrert i offisielle tall, viser en analyse gjort av Financial Times.

Avisa har sett på statistikk for alle dødsfall i en rekke land og områder siden viruset ble påvist i landet, og sammenlignet med gjennomsnittet i samme land i tilsvarende periode mellom 2015 og 2019.

122.000 flere

Totalt har avisen kartlagt 122.000 flere dødsfall enn normalt, som tilsvarer en økning på 60 prosent i dødsrate. Av landene som ble analysert, var Danmark det eneste som ikke hadde betydelig flere dødsfall enn det som er blitt gjort rede for.

Om den samme graden av underrapportering er gjeldende verden over, kan det totale antallet døde av covid-19 være så mange som 318.000, skriver avisa som har tatt utgangspunkt i 201.000 koronarelaterte dødsfall. Natt til mandag var tallet steget til over 206.000, ifølge Worldometer.

90 prosent

Dødsraten i Italia har steget med 90 prosent, mens den i Belgia steg med 60 prosent. Spania (51 prosent), Nederland (42 prosent) og Frankrike (34 prosent) er blant de andre landene med stor økning.

Dødsfallene kan være forårsaket av andre ting enn covid-19, men overdødeligheten har steget mest i områdene som har vært hardt rammet av koronaviruset. Det tilsier at de fleste av dødsfallene kan knyttes direkte til viruset.

Størst avvik

Differansen mellom registrerte og faktiske koronadødsfall er trolig høyest i tettbygde byområder, viser analysen.

I Lombardia-regionen i Italia er det registrert over 13.000 ytterligere dødsfall enn normalt der offisielle tall er tilgjengelige. Det tilsvarer 155 prosent mer enn normalen.

Området rundt byen Bergamo, som ligger i Lombardia, har den største økningen i verden, med svimlende 464 prosent.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.