USABer Trump trå varsomt overfor Hongkong

NTB28/05/20202 min

Næringslivet oppfordrer president Donald Trump å tenke seg om før han kommenterer Kinas planlagte innføring av en ny sikkerhetslov i Hongkong.

Opphevelsen av byens særskilte status som handelspartner med USA kan ramme Hongkongs næringsliv og befolkning, advarer flere amerikanske selskaper, skriver Reuters.

Varslet Kongressen

USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Utenriksminister Mike Pompeo ga onsdag Kongressen beskjed om at Hongkong ikke lenger har en høy grad av selvstyre og dermed ikke kan ha særskilt status for USA.

Kunngjøringen innebar ingen umiddelbar opphevelse av Hongkongs privilegier, men bereder grunnen for at USA fratar byens status som handelspartner.

Detaljene i det nye kinesiske lovforslaget, som kan bety at kinesisk etterretning blir aktiv i Hongkong, blir stemt over når Folkekongressen i Kina avsluttes torsdag.

Ukjent ordlyd

– Ordlyden i lovforslaget er ikke kjent. Ord betyr noe, sier president Craig Allen i Det amerikansk-kinesiske handelsrådet.

Han peker på at rådet ønsker at alle parter «de-eskalerer og opprettholder ‘ett land og to system’-modellen for Hongkong som har fungert for alle i mange år»

Det amerikanske handelskammeret understreket tirsdag at å sette Hongkongs unike status i fare ville være en «grov feil».

– Pompeos kunngjøring gir rom for å ta det rolig, for en hurtig avgjørelse vil gjøre stor skade på Hongkong og føre til at USA mister overtaket landet har på Kina, sier Scott Kennedy ved Senteret for strategi og internasjonale studier i Washington til Reuters.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.