RusslandBeskyldes for våpentest i verdensrommet

NTB24/07/20204 min
Russlands president Vladimir Putin taler på et arrangement i Sevastopol på Krim 14. mars 2020. Foto: ALEXANDER ZEMLIANCHIENKO/AP/NTB SCANPIX
HEMMELIG VÅPENTEST: President Vladmir Putin (bildet) og Russland beskyldes av USA og Storbritannia for å ha gjennomført en hemmelig våpentest i verdensrommet i forrige uke. Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/REUTERS/NTB SCANPIX

USA og Storbritannia beskylder Russland for å ha skutt opp et rombasert anti-satellittvåpen under en satellittest i forrige uke.

– Vi er bekymret over måten Russland testet en av sine satellitter på, ved å skyte ut et prosjektil med egenskapene til et våpen, sier Harvey Smyth, som leder romdirektoratet i det britiske forsvarsdepartementet.

– Denne typen handlinger truer fredelig bruk av verdensrommet og risikerer å skape vrakgods som kan skade satellitter som verden er avhengig av, fortsatte Smyth.

Amerikanske myndigheter melder om det samme.

Tidligere test

– Vi har bevis på at Russland gjennomførte en ikke-destruktiv test av et rombasert anti-satellittvåpen den 15. juli, heter det i en uttalelse fra US Space Command.

Testen skal ha hatt likhetstrekk med en russiske myndigheter gjennomførte i 2017, og omtales som «uforenlig med den oppgitte rollen som inspeksjonssatellitt».

– Det russiske satellittsystemet som ble brukt under denne våpentesten i bane er det samme som vi ga uttrykk for bekymring for tidligere i år, da Russland manøvrerte nær en satellitt som tilhører USAs regjering, sier general John Raymond i uttalelsen.

Snakket sammen

Han mener dette er ytterligere et tegn på at Russland fortsetter innsatsen for å utvikle og teste rombaserte systemer.

– Dette er i tråd med den militære doktrinen fra Kreml som går ut på å ta i bruk våpen som kan sette amerikanske og allierte kapasiteter i rommet i fare, sier Raymond.

USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin hadde torsdag en telefonsamtale om våpenkontroll, ifølge Det hvite hus. Det er ikke kjent om satellittesten var et av temaene som ble diskutert.

– Inspeksjon

Russiske myndigheter har en annen versjon av hendelsen, og forsvarsdepartementet i Moskva sier det dreier seg om et lite romfartøy som undersøkte en annen russisk satellitt på nært hold.

– Inspeksjonen ga verdifull informasjon om objektet som ble undersøkt, som så ble sendt til kontrollsenteret på bakken, heter det.

Brian Weeden, som er ekspert på rompolitikk i forskningsstiftelsen Secure World Foundation, sier at han tror de amerikanske og britiske bekymringene er rettmessige. Stiftelsen jobber for fredelig bruk av verdensrommet.

Skutt ut

– Jeg tror de er inne på noe. Jeg synes også dette så svært mistenkelig ut, sier han.

Ifølge Weeden ble et objekt skutt ut fra satellitten Kosmos 2543 med en relativ fart på over 650 kilometer i timen.

– Det er uvanlig, veldig uvanlig. Og det er svært likt en hendelse tilbake i 2017 da en annen russisk satellitt sendte ut en lite objekt i høy hastighet, sier Weeden.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.