USABle bedt om å dysse ned trusler fra Russland

NTB10/09/20204 min

Det hvite hus ga ordre om å dysse ned trusselen fra voldelige nasjonalister og Russland i etterretningsrapporter, hevder en tidligere etterretningstopp.

Brian Murphy var leder for etterretningsavdelingen i USAs departement for innenlandssikkerhet (DHS) inntil han ble fjernet fra stillingen 1. august.

I en varslersak sier han at han ble forsøkt presset til å blåse opp trusselen om mulige terrorister som kunne komme inn i landet fra Mexico, samt bagatellisere trusselen fra hvite nasjonalister.

Fungerende sikkerhetsminister Chad Wolf ba ham angivelig også i mai om å slutte å produsere etterretningsrapporter om trusselen fra russisk innblanding i USA.

Kalt inn som vitne

Begrunnelsen var at disse satte presidenten i et dårlig lys, hevder Murphy, som legger til at han unnlot å følge pålegget fordi han ville ansett det som et brudd på sine plikter.

I klagen heter det at Wolf sa at ordren kom fra president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien.

Departementets nestleder Ken Cuccinelli ga dessuten ordre om å endre deler av en etterretningsrapport for å få trusselen fra tilhengere av hvit overmakt til å fremstå mindre alvorlig, samt innlemme informasjon om voldelige grupper på venstresiden, heter det fra Murphy.

Klagen ble levert til departementets generalinspektør og offentliggjort onsdag av etterretningskomiteen i Representantenes hus. Komiteen har bedt Murphy, som er tidligere FBI-agent og veteran fra forsvarets marinekorps, vitne i en høring 21. september.

– Urovekkende

Komiteens demokratiske leder Adam Schiff sier anklagene er alvorlige.

– Her legges fram alvorlige og urovekkende anklager om at høytstående tjenestemenn i Det hvite hus og DHS på upassende vis forsøkte å politisere, manipulere og sensurere etterretning slik at det kunne gagne president Trump politisk, sier Schiff.

– Dette setter vår nasjon og dens sikkerhet i stor fare, tilføyer han.

Departementet sier det på generelt grunnlag ikke kommenterer saker som gjelder generalinspektøren, men avviser samtidig Murphys anklager.

– DHS ser fram til resultatene av enhver etterforskning, og vi forventer at den vil konkludere med at det ikke ble gjort noen gjengjeldende tiltak mot Murphy, sier talsperson Alexei Woltornist.

Migranter i sør

Murphy mener han ble degradert i departementet fordi han nektet å endre på etterretningsrapportene på «ulovlig og upassende vis».

Han anklager både tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen, Wolf og Cuccinelli for gjentatte ganger å ha presset ham til å endre etterretningsrapporter slik at de ville støtte Trump-administrasjonens politikk eller unngå å fornærme presidenten.

I et eksempel anklages Nielsen for å ha presset ham til å overdrive antallet migranter med bånd til terrorisme som var pågrepet på USAs sørvestlige grense. Murphy hevder Nielsen feilaktig oppga et høyere tall da hun vitnet i Kongressen.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.