EuropaBoris Johnson: — For tidlig å åpne opp

NTB11/05/20205 min

Britene kan bare vente seg noen milde lettelser i dagene framover. Først fra 1. juni vil skoler og butikker åpne igjen, varsler statsminister Boris Johnson.

– Dette er ikke tiden for å oppheve nedstengningen, sa Johnson i en TV-tale til nasjonen søndag kveld, der han la fram planene for gjenåpning av landet.

Johnson varsler at det skal innføres et alarmsystem bestående av fem nivåer der nivå én er null virus og fem er det mest alvorlige. Storbritannia er i dag på nivå fire. Gjenåpningen er avhengig av at smittepilene peker riktig vei, understreker han.

– Dersom tallene går i feil retning, vil det bli strammet til igjen, sier Johnson.

Gradvis

Gjenåpningen skal skje gradvis de neste to månedene.

Fra onsdag av blir det tillatt å trene utendørs så mye man vil.

I tillegg blir folk som ikke kan jobbe hjemmefra, som bygningsarbeidere, nå oppfordret til å dra på jobben – men unngå kollektivtransport.

Først fra 1. juni kan de første britiske skoleelevene innta klasserommene. Skoleåpningen vil skje gradvis, med 1. til 6. klasse først. Også butikkene kan tidligst åpne fra juni.

Overnattingssteder samt puber og restauranter vil tidligst kunne åpne i juli, forutsatt at utviklingen går i ønsket retning.

Flere detaljer om veikartet blir kjent når Johnsen legger det fram for Parlamentet på mandag.

Forhindret katastrofe

Den britiske statsministeren slår samtidig fast at nedstengningen av landet «har forhindret en katastrofe». Storbritannia har Europas høyeste dødstall, men situasjonen kunne vært langt verre dersom landet ikke hadde stengt ned, ifølge Johnson.

– Uten tiltakene kunne opp mot en halv million briter ha dødd som følge av covid-19, sier han.

Johnson mener samtidig det vil være «galskap» å kaste bort alt som er oppnådd ved å lette på tiltakene for tidlig og dermed åpne for en ny bølge av koronasmitte.

Bøtene for brudd på koronarestriksjonene vil dermed øke fra 60 til 100 pund, varsler han.

Endret slagord

Søndag kom regjeringen også med et nytt slagord. Blant annet er «Stay at home» (bli hjemme) byttet ut med «Stay Alert» (være på vakt). Det får kritikk av blant andre Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon som mener regjeringen i London sender uklare signaler.

– Det er fortsatt viktig å holde seg hjemme, sier Sturgeon.

Storbritannia stengte ned store deler av samfunnet 23. mars.

Over 31.800 personer er registrert døde som følge av koronasmitte i Storbritannia, mens nærmere 220.000 har fått påvist viruset.

Karantene

Den britiske statsministeren slo i tillegg fast at tilreisende til Storbritannia vil bli pålagt 14 dager i karantene, men uten å si når kravet trer i kraft.

Allerede fredag ble det kjent at britiske myndigheter vil innføre to uker karantene for alle som kommer til landet, for å unngå en ny smittebølge med koronavirus.

– Det er snart på tide å innføre karantene for folk som kommer til dette landet med fly, sa Boris Johnson i den forhåndsinnspilte talen ifølge blant andre BBC.

I en uttalelse til CNN lørdag sa lederen for Det britiske forbundet for flyplassoperatører, Karen Dee, at å innføre en slik karanteneperiode vil virke ødeleggende, ikke bare på den britiske luftfartsindustrien, men også på økonomien generelt i landet.

– Hvis regjeringen tror karantene er medisinsk nødvendig, burde det pålegges i utvalgte tilfeller med vitenskapelig begrunnelse, det burde være en klar plan for hvordan de kan reversere strategien, og de økonomiske ringvirkningene for viktige næringer burde dempes, sa Dee til CNN.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.