NorgeDempet markering av 22. juli-angrepet

NTB22/07/20203 min
Oslo 20110723. TERROR RAMMER NORGE. Høyblokka i Regjeringskvartalet fotografert dagen etter bombeangrepet som rystet Oslo torsdag. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN/NTB SCANPIX
KLEMMEFRI MARKERING: I stedet for samlinger på Utøya og foran regjeringskvartalet, blir det markeringer på internett av niårsdagen for terrorangrepet 22. juli 2011. Årsaken er koronapandemien. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN/NTB SCANPIX

Det er ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya. På grunn av koronapandemien blir det en dempet markering av angrepet som tok 77 liv.

I stedet for samlinger på Utøya og foran regjeringskvartalet, som fortsatt ligger som et åpent sår i Oslo sentrum, blir det en klemmefri markering på internett med taler, kransenedleggelser og musikkinnslag. Markeringen sendes også direkte av NRK.

– Det på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, forklarte leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB i helgen.

Taler og sang

Markeringen starter klokka 10 foran regjeringskvartalet, med taler av både Røyneland og statsminister Erna Solberg.

Senere på dagen vil det bli holdt markering på Utøya, med taler fra AUF-leder Ina Libak og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her ble 69 mennesker, de fleste unge AUF-ere, drept den mørke julidagen i 2011. AUF tok Utøya tilbake i 2015, men på grunn av korona er årets sommerleir avlyst.

Artisten Frida Ånnevik vil i år stå for de musikalske bidragene på begge markeringene, som også vil inneholde kransenedleggelse og opplesning av navnene til de 77 personene som ble drept 22. juli.

Det blir også arrangert lokale markeringer flere steder rundt om i landet.

Stor oppmerksomhet

Det største terrorangrepet på norsk jord noensinne blir fortsatt viet stor oppmerksomhet. De to siste årene er det blant annet laget to filmer og en norsk TV-serie om angrepet.

Erik Poppes film «Utøya» fra 2018 fikk hederlig omtale på filmfestivalen i Berlin, mens filmen «22 July» av Paul Greengrass fra samme år gir, ifølge kritikerne, et troverdig portrett av gjerningsmannen Anders Behring Breivik, som i 2017 skiftet navn til Fjotolf Hansen.

I år kom TV-serien «22. juli» som regissørparet Sara Johnsen og Pål Sletaune står bak. Den forteller historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge. Under prisutdelingen Gullruten i juni ble serien kåret til årets beste dramaserie.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.