NordenDet svenske forsvaret trapper opp på Gotland

NTB25/08/202013 min
23 aug 2020 Den svenske forsvarsmakten har startet en større beredskapsøvelse på Goland og i deler av Østersjøen. Foto: JOEL THUNGREN/FORSVARSMAKTEN
OMFATTENDE AKTIVITET: Den svenske forsvarsmakten har startet en større beredskapsøvelse på Goland og i deler av Østersjøen. Årsaken er russisk militær aktivitet i området. Foto: JOEL THUNGREN/FORSVARSMAKTEN

Det svenske forsvaret har startet en større operasjon i Østersjøen og på Gotland og omtaler situasjonen som mer spent enn på lenge.

– Det pågår omfattende militær aktivitet i østersjøregionen både fra russisk og fra vestlig side, på en måte som vi ikke har opplevd siden den kalde krigens dager, sier innsatssjef i det svenske forsvaret Jan Thörnqvist i en uttalelse mandag kveld.

Vil styrke overvåkingen

Målet med den økte aktiviteten er å styrke overvåkingen sørøst og i sentrale deler av Østersjøen i luften og på sjøen. Det militære nærværet på Gotland blir også større.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ØKT SPENNING: Den svenske forsvarsmakten forsøker å avdramatisere situasjonen og slår fast at den svenske øvelsen ikke er en markering mot Russland. Foto: JOEL THUNGREN/FORSVARSMAKTEN

– Det pågår for tiden en russisk militærøvelse og vi har i tillegg marinefartøy og fly fra Nato i nærområdet, sier Thörnqvist.

Forsøker å avdramatisere

Han avviser den svenske militære aktiviteten er en markering mot Russland, men sier det er en «markering mot både Russland og alle andre i vår omverden at vi selvfølgelig er interessert i å følge med på utviklingen i vårt nærområde».

Les mer: Russisk landgangsøvelse ga svensk beredskapsalarm

Den svenske forsvarsmakten vurderer faren for angrep mot Sverige som lav, og Thörnqvist sier folk ikke trenger å være urolig.

– Dette gjør vi for at vi skal kjenne oss trygge, sier han.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

  • Freddy

    26/08/2020 at 21:37

    Sverige burde bli medlem av NATO. Finland også. Europa må konsolidere seg både militært og politisk slik at vi kan stå imot russisk aggresjon. Det haster!

    United we stand – divided we fall.

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.