VerdenErklærer slutt på avtaler med Israel og USA

NTB20/05/20202 min

Palestinernes president Mahmoud Abbas har oppløst alle avtaler mellom Israel og USA som svar på Israels planlagte annektering av Jordandalen og Vestbredden.

Uttalelsen fra Abbas kom tirsdag ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

– Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og staten Palestina er fra i dag løst fra alle avtaler og enighet med de amerikanske og israelske regjeringene, skal Abbas ha uttalt på et krisemøte.

Svar på anneksjon

Uttalelsen kom i forbindelse med Israels planer om å annektere bosetninger på om lag 60 prosent av palestinske Vestbredden, og den strategisk viktige Jordandalen. Planene er i tråd med president Donald Trumps plan for Midtøsten, som palestinerne ikke har deltatt i utarbeidelsen av.

Bruddet vil ifølge Abbas også omfatte etablerte sikkerhetsordninger mellom partene.

— Israel har alt ansvar

Abbas har også tidligere truet med å avslutte alle avtaler, men har ennå ikke realisert planene.

Abbas la til at Israel nå må «bære alt ansvar og forpliktelser overfor det internasjonale samfunnet som en okkupasjonsmakt over territoriet til den okkuperte staten Palestina,» ifølge Wafa. Han la til at USA som den israelske okkupasjonsregjeringens viktigste partner også vil stå ansvarlig for undertrykkelsen av det palestinske folket.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.