NorgeFHI-sjef kritisk til prosess rundt stengingen av Norge

NTB29/06/20202 min
KRISEMØTE: Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog (t.v.), FHI-direktør Camilla Stoltenberg og flere andre aktører under et møte i Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag 12. mars 2020. Senere på dagen gikk regjeringen ut med de mest omfattende restriksjonene i Norge siden 2. verdenskrig. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, har flere innvendinger mot måten Norge stengte ned den 12. mars som følge av koronaepidemien.

Den 12. mars ble de mest inngripende tiltakene i fredstid i Norge innført. Søndag melder VG at Folkehelseinstituttet (FHI) ikke var til stede under mange av møtene der de store beslutningene ble tatt.

Etter et møte med helseminister Bent Høie den 11. mars tok helsedirektør Bjørn Guldvog avgjørelsen om å innføre svært inngripende tiltak. Planene ble konkretisert samme kveld, og lagt fram for Helsedirektoratet på et tidlig møte morgenen etter.

Kalt inn en time i forveien

FHI-direktør Camilla Stoltenberg opplyser at hun fikk innkallelse til dette møtet på en times varsel, men rakk det ikke på grunn av en forsinket taxi. Hun sier til VG at hun først fikk vite hva den fulle tiltakspakken inneholdt en drøy time før pressekonferansen den 12. mars, som hun selv deltok på.

– Jeg mener det er feil at man bestemmer seg for tiltak uten at FHI, som er statens smitteverninstitutt, har kunnet gi innspill på de konkrete enkelttiltakene og på den helhetlige tiltakspakken, sier folkehelsedirektøren til avisen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til VG at han mener de kjente godt til FHIs vurderinger fra før, og basert på disse gjorde en helhetsvurdering.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.