USAFjerner omstridt symbol fra delstatsflagget

NTB29/06/20202 min
ENDRER FLAGGET: Begge kamre i delstatsforsamlingen i Mississippi har besluttet å endre flagget til delstaten. Illustrasjon: WIKIMEDIA

Delstatsforsamlingen i Mississippi vedtok søndag å fjerne det omstridte sørstatssymbolet i delstatens flagg.

Det var bred tverrpolitisk støtte for å fjerne symbolet fra flagget til delstaten sør i USA. Den republikanske guvernøren Tate Reeves sier han vil skrive under lovforslaget, og delstatsflagget mister den offisielle statusen det har hatt så snart han gjør det.

Vedtatt i begge kamre

Vedtaket ble først stemt gjennom i Representantenes hus i delstatsforsamlingen med 91 mot 23 stemmer. Noen timer senere stemte Senatet i delstatsforsamlingen med 37 mot 14 stemmer for lovforslaget.

Flagget ble endret for mer enn hundre år siden av politikere som var overbevist om den hvite rases overlegenhet. Endringen skjedde en generasjon etter at sørstatene tapte den amerikanske borgerkrigen.

Voksende protester

Innvendingene mot delstatsflagget har økt den siste tiden i kjølvannet av protestene mot rasediskriminering i USA. I Mississippi er 38 prosent av befolkningen svarte, og flagget er i stor grad regnet som rasistisk.

Mississippi er den eneste delstaten i USA som har sørstatssymbolet som del av det offisielle flagget. Georgia tok det bort i 2003.

En kommisjon skal nå foreslå et nytt flagg som skal inneholde ordene «In God We Trust», og velgerne skal ta stilling til forslaget i valget i 3. november.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.