USAForsvarer bruk av nasjonalgarden mot demonstranter

NTB10/07/20203 min

Det var et bedre alternativ å bruke nasjonalgarden enn soldater, som Trump ville, under demonstrasjonene mot rasisme, mener USAs forsvarsminister Mark Esper.

Sammen med USAs forsvarssjef Mark Milley måtte Esper forklare seg i en høring i forsvarskomiteen i Representantenes hus torsdag.

Nasjonalgarden, som kan sammenlignes med Sivilforsvaret eller Heimevernet i Norge, ble satt inn for å hjelpe lokale myndigheter med å håndtere de mange demonstrasjonene mot politivold og rasisme, som i enkelte tilfeller utviklet seg til opptøyer.

President Donald Trump truet med å bruke soldater fra det amerikanske militæret for å håndtere folkemengdene og uroen i hovedstaden Washington D.C.

– Å bruke soldater (active duty forces, journ.anm.) i en rolle for å håndheve sivil rett bør være en siste utvei og brukes kun i de mest akutte og alvorlige situasjoner, sier Esper i en uttalelse forberedt til torsdagens høring.

Uenighet

Dermed legger Esper seg igjen ut med Trump, som også tidligere har gitt uttrykk for at han og Trump er uenige i saken.

Forsvarsministeren har tidligere også uttalt at han angrer på at han poserte på et bilde sammen med Trump, som holdt opp en bibel, og forsvarssjef Mark Milley utenfor en kirke like ved Det hvite hus under demonstrasjonene.

Det kunne gi et inntrykk av at militæret blandet seg inn i et sivilt anliggende, sier Esper. Nasjonalgarden ryddet området utenfor Det hvite hus for demonstranter som protesterte mot politivold og rasisme.

Demonstrantene framsto som fredelige, og opprørspoliti skjøt tåregass og brukte pepperspray og sjokkgranater mot folkemengden for å bane vei for presidenten.

Nasjonalgarden etterforsket

Et helikopter fra nasjonalgarden fløy også veldig lavt over folkemengden. Pentagon har siden etterforsket om det var riktig bruk av militære ressurser.

Denne etterforskningen er nå ferdig, opplyser Esper. Det er ikke klart nå resultatene vil bli lagt fram.

Demonstrasjonene mot politivold og rasisme var en reaksjon på drapet på afroamerikaneren George Floyd, som døde under en pågripelse i Minneapolis i mai. Fire politimenn er siktet for drap eller medvirkning til drap etter hendelsen.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.