USAForsvarer maktbruk mot «opprørere og anarkister»

NTB29/07/20204 min
U.S. Attorney General William Barr testifies before the House Judiciary Committee in the Congressional Auditorium at the U.S. Capitol Visitors Center, in Washington, U.S., July 28, 2020. Foto: CHIP SOMODEVILLA/POOL VIA REUTERS/NTB SCANPIX
VIKER IKKE: USAs justisminister William Barr avviste kritikk og forsvarte bruken av føderale politistyrker i amerikanske storbyer da han vitnet for den amerikanske kongressen tirsdag. Foto: CHIP SOMODEVILLA/POOL VIA REUTERS/NTB SCANPIX

USAs justisminister William Barr avviser anklager om at han er president Trumps løpegutt og forsvarer maktbruk mot demonstranter i amerikanske storbyer.

Barr forklarte seg tirsdag for justiskomiteen i Representantenes hus om Trump-administrasjonens beslutning om å sende spesialstyrker til byer som har opplevd voldelige sammenstøt i kjølvannet av George Floyds død.

Justisministeren sa at voldelige oppviglere og anarkister har kuppet den legitime sørgeprosessen og at der var fullt forsvarlig og nødvendig å sende inn føderale styrker for å gjenopprette orden.

– Stort sett fraværende i de destruktive scenene som utspiller seg, er selv de minste forsøk fra opprørernes side på å knytte sine handlinger til Floyds død og rop om reformer, sa Barr.

Første møte

Dette er Barrs første møte med justiskomiteen ansikt til ansikt. Det var denne komiteen som i fjor anklaget ham for å vise forakt for rettssamfunnet, og som holder høringer om det demokratene sier er en politisering av rettsvesenet med ham som minister.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INGEN LØPEGUTT: USAs justisminister William Barr avviste at han er en løpegutt for president Donald J. Trump og insisterte på at han gjør selvstendige og uavhengige vurderinger av hvilke tiltak han skal iverksette på sitt politikkområde. Foto: CHIP SOMODEVILLA/POOL VIA REUTERS/NTB SCANPIX

Men Barr framholdt i sin innledning at han gjør selvstendige og uavhengige vurderinger og at president Donald Trump ikke har forsøkt å legge seg opp i hans beslutninger. Barr sa at han følte han hadde full frihet til å gjøre «det som er riktig».

Demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, gikk rett på sak i sitt åpningsinnlegg. Han sa at Trump-administrasjonen har skapt et justisdepartement som er et forvridd bilde av sitt tidligere, uavhengige jeg, et departement som tjener de mektige, snarere enn amerikanere flest.

– Konstant undergraving

Nadler beskyldte Barr for å ha handlet i strid med justisdepartementets prinsipper om nøytralitet og upartiskhet og at justisministeren har hjulpet fram og støttet opp under Trumps verste impulser.

– Din tjenestetid har vært preget av en konstant undergraving av departementets profesjonelle kjerne av ansatte for å sikre at Trump får det som han vil, tordnet Nadler.

Som en opptakt til høringen i justiskomiteen har ordførerne i byene Portland, Seattle, Chicago, Kansas City, Albuquerque og Washington D.C. på det sterkeste anmodet Kongressen om å gjøre det ulovlig å sende føderale sikkerhetsstyrker til byer som ikke vil ha dem.

Justisministeren har også fått sterk kritikk for å ha redusert strafferammen for Trumps gamle venn Roger Stone, som beviselig har løyet for FBI, og for å ha anbefalt henleggelse av tiltalen mot Trumps første sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn. Han har innrømmet å ha løyet om sin kontakt med russerne i perioden før Trump ble innsatt som president.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.