
KNUSENDE KRITIKK: Riksrevisor Per-Kristian Foss fant ikke bevis for misligheter, men garanterer ikke at det ikke forekom. Rapporten om Forsvarets salg av F-5 jagerfly oppsummeres av Foss som elendig og en lærebok i hvordan ting ikke skal gjøres. Rapport: RIKSREVISJONEN
Riksrevisor Per-Kristian Foss om salget av F-5: – Her er det elendig arkivføring, elendig journalføring og elendig dokumentasjon for begrunnelse av beslutninger.
Av OLE DAG KVAMME
Riksrevisjonen la tirsdag frem sin granskningsrapport etter salget av to F-5 Freedom Fighter jagerfly til 200.000 kroner. Etter at ekspedisjonssjef Kjell Bildøy hadde lagt frem funnene fra rapporten, tok Per-Kristian Foss ordet.
Foss sablet ned arbeidet i Forsvaret, Forsvarsdepartementet såvel som Utenriksdepartementet.
Stortinget besluttet i 1999 å selge F-5 jagerflyene. For ordens skyld var Foss stortingspolitiker for Høyre og satt selv i Den utvidete utenrikskomiteen fra 1997 til 2001.
– En lærebok i hvordan det ikke skal gjøres
– Dette er en lærebok i hvordan man ikke skal gjøre det, sa Foss.

VARSELLAMPE BURDE GÅTT: – Hva skjer når ett departement mener at et annet departement ikke kan saken? Man skulle tro at en varsellampe hadde gått, men så har ikke skjedd, sa Per-Kristian Foss da han kom med ramsalt kritikk av salg av F-5 jagerfly. Foto: RIKSREVISJONEN
Han gjorde nærmest narr av Forsvarsdepartementet, som har vist til at man har fått nye rutiner for håndtering av militære salg, særlig etter de såkalte Nigeria-båtene. Men Foss minnet om at man hadde slike gjennomganger allerede tilbake i 2003:
– Allerede i 2003 var det Stortingets oppfatning at reglene rundt avhending var viktige, og det har vært diskusjoner mang en gang i Stortinget i ettertid, sa han.
Granskingen viser at sentrale eposter ikke har blitt arkivert. Et viktig brev er funnet arkivert i to ulike versjoner: Ett med dato men uten underskrift, en annen utgave med underskrift og uten dato.
– Vi har også funnet eksempler på dokumenter som ikke finnes lenger, sa Foss.
Varsellamper burde gått
Det som i følge Riksrevisjonen var Utenriksdepartementets «unnfallenhet» ble også påpekt:
– Når vi sier mangelfull kontroll om eksportkontrollreglene i Forsvaret og Forsvarsdepartementet, så hadde også Utenriksdepartementet denne oppfatningen. Hva skjer når ett departement mener at et annet departement ikke kan saken? Man skulle tro at en varsellampe hadde gått, men så har ikke skjedd. Denne saken er intet forbilde.
På spørsmål om hva som var det «verste» funnet, svarer Foss:
– Det verste er dokumentasjonen på mangel på kontroll med eksportkontrollregelverket.
Uklar om misligheter
Riksrevisjonen har ikke funnet misligheter, men det betyr ikke at de ikke har forekommet:
– Gjennomgangen har vært så grundig at vi burde funnet det om det hadde vært der. Men på tross av store mangler i dokumentasjonen, finner vi ikke grunnlag for å si at det har funnet sted. Men vi gir ingen garanti for at det ikke har forekommet misligheter, sa Foss, og kom med følgende stikk til byråkratiets manglende dokumentasjonsevne:
– Krav om dokumentasjon og journalføring er ikke der for å gjøre det byråkratisk og vanskelig, men for å gi en god forsikring mot misligheter. Derfor er det så viktig at disse reglene finnes, sa Foss.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.