EuropaFransk marine trapper opp i Middelhavet

NTB14/08/20202 min

Frankrike viser muskler i gasskonflikten mellom Hellas og Tyrkia ved å trappe opp sin militære tilstedeværelse i Middelhavet.

Mens Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis takker Frankrike for støtten, truer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med at det vil koste dyrt hvis det tyrkiske forskningsskipet som leter etter gass i området, blir angrepet.

Seismiske undersøkelser

Fartøyet ble tidligere i uka sendt til et omstridt område i Middelhavet for å gjøre seismiske undersøkelser. Hellas mener at skipet opererer i et område som tilhører den greske kontinentalsokkelen ettersom det ligger like ved en gresk øy, mens Tyrkia avviser dette fordi det er langt fra det greske fastlandet.

Det franske forsvarsdepartementet uttalte torsdag at Frankrikes militære tilstedeværelse er en støtte til «fri bevegelse, maritim sikkerhet og respekt for internasjonal lov i Middelhavet».

Takket for støtten

Samme dag tvitret den greske statsministeren at president Emmanuel Macron er «en sann venn av Hellas og en viktig beskytter av europeiske verdier og internasjonal lov».

Ifølge forsvarsdepartementet i Aten ble det torsdag gjennomført felles øvelser med fire greske fregatter og den franske fregatten Lafayette i Middelhavet. Også det franske helikopterhangarskipet Tonnerre, som er designet for landgangsoperasjoner, deltok. I tillegg gjorde to franske jagerfly en stans på Kreta etter å ha deltatt i en øvelse på Kypros.

For et par uker siden varslet Erdogan at letingen etter gass i den østlige delen av Middelhavet skulle innstilles ettersom landet i stedet ønsket en dialog med Hellas.

Erdogan gjentok torsdag at han ønsker samtaler med Hellas, samtidig som han kalte den greske holdningen når det gjelder Egeerhavet og Middelhavet for «ondsinnet».

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.