
FRYKTER RUSSISK SPIONASJE: Russisk etterretning har den siste tiden oppgradert sin interesse for de amerikanske forhåndslagrene i Trøndelag. Det er sterkt medvirkende til deployeringen av 330 US Marines i Norge, opplyser forsvarskilder. Her forhåndslagrede humveer som US Marine Corps har stående på Frigård i Trøndelag. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
Russisk etterretning viser en sterkt økende interesse for de amerikanske forhåndslagrene i Trøndelag. Det er en av de viktigste årsakene til at USA har valgt å deployere 330 soldater fra US Marines Corps på Værnes.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det opplyser forsvarskilder til Aldrimer.no.
Ifølge kildene har norske og amerikanske offiserer i fellesskap oppgitt dette saksforholdet som en sterkt medvirkende årsak til deployeringen i Norge i en felles, fagmilitær brief som er gitt til allierte i NATO.
Spionasje
«Det har vært veldig høy aktivitet, rett og slett spionasje, fra Russlands side», sier en forsvarskilde til Aldrimer.no.
Forsvarskilder peker på at den russiske interessen trolig er begrunnet i at de amerikanske forhåndslagrene i Norge er det eneste landbaserte forhåndslageret til USA. Amerikanerne og US Marines Corps (USMC) har ytterligere to forhåndslagre. Begge av disse er på såkalt «kjøl», fordelt på 14 forskjellige fraktskip.
Forsvarsstaben eller Forsvarsdepartementet (FD) vil ikke kommentere de nye opplysningene direkte, men svarer synkront at de betrakter Aldrimer.nos opplysninger som «spekulasjoner».
«Forsvaret ønsker ikke å kommentere spekulasjoner. USMC er i Norge og Værnes for å trene og øve under krevende klimatiske forhold», skriver oberstløytnant Frank Sølvsberg, som er pressevakt i Forsvarsstaben.
Fem minutter senere kvitterer spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet ut et nesten identisk svar, også det på e-post.
«For ordens skyld: FD vil ikke kommentere spekulasjoner. Som vi har sagt tidligere er USMC i Norge og Værnes for å trene og øve», skriver Frisch.
Vakte oppsikt
Det var 24. oktober i fjor at regjeringen offentliggjorde at Norge og USA var blitt enige om at 330 soldater fra US Marine Corps skulle deployeres på Værnes garnison i Trøndelag og inngå i en fast rotasjonsordning.
«Prøveordningen kommer i stand etter en amerikansk henvendelse. Utgangspunktet for aktiviteten vil være Midt-Norge. Rundt 330 soldater fra US Marine Corps vil holde til på Værnes, og trene og øve sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i Norge.» het det i en pressemelding som regjeringen la ut på sine nettsider. Regjeringen kalte avtalen en «prøveordning» som i første omgang skal fungere ut 2017.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ANKOM I JANUAR: United States Marine Corps ankommer Værnes lufthavn (Trondheim) 16. januar 2017. Foto: TOM-DANIEL S. LAUGERUD/FORSVARET
Kunngjøringen vakte oppsikt og ble møtt med skarpe reaksjoner fra russisk side. Flere eksperter mener beslutningen representerer et brudd på norsk basepolitikk. Det har regjeringen avvist.
– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering an en amerikansk base i Norge, uttalte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Ankom i januar
Den første puljen av amerikanske soldater ankom Værnes 16. januar i år. I likhet med amerikanske soldater som har vært i Norge for blant annet å delta på de årlige Cold Response-øvelsene i Nord-Norge, skal US Marines-soldatene på Værnes gjøre bruk av det amerikanske utstyret som er forhåndslagret ved åtte forskjellige anlegg og herunder seks fjellhaller i Trøndelag. Ved at det blir langt flere soldater som beveger seg i området vil det samtidig bli langt enklere å avdekke og følge med på russisk etterretningsvirksomhet i området.
Denne virksomheten skal ha som fokus både å kartlegge identiteten på personell som har tilgang til forhåndslagrene, hva slags utstyr som står lagret der og hva slags armering eller beskyttelse forhåndslagrene er omgitt av. Tykkelsen og beskaffenheten av vegger og inngangspartier til fjellhallene vil kunne fortelle russisk etterretning hva slags våpensystemer Russland eventuelt må bruke dersom landet ønsker å ødelegge forhåndslagrene i en krigssituasjon.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ROTASJON: United States Marine Corps’ kampavdeling på 330 soldater skal inngå i en fast rotasjon som gjør at USA vil ha en fast, stedlig tilstedeværelse i Værnes garnison. Her avbildet da avdelingen ankom Værnes lufthavn (Trondheim) 16. januar 2017. Foto: TOM-DANIEL S. LAUGERUD/FORSVARET
Trøndelag er fra amerikansk side ikke bare tenkt som et forsterkningspunkt og ankomstpunkt for amerikanske styrker som skal til Norge i tillfelle et fiendtlig angrep. Trøndelag er også planlagt som mobiliseringspunkt for en brigade fra US Marines Corps i tilfelle en militær krisesituasjon eller eskalering i Østersjøen og spesielt dersom Russland lykkes i å iverksette nektelsesoperasjoner for allierte luft- og sjøoperasjoner i Østersjøen. Det skrev Aldrimer.no i oktober 2016, basert på informasjon fra forsvarskilder i blant annet Sverige.
Les mer: Planlegger innsetting til Sverige via Norge
Den gang skrev Aldrimer.no:
«USA ønsker å trene på å flytte en brigade fra US Marine Corps fra Trondheim til Sverige. Brigaden skal kunne sendes til Sverige, gjennom Norge, dersom det skjer en militær eskalering i Østersjøområdet. (…) USA ønsker etter alt å dømme å få dette innbakt som et øvingsmoment på en av Sveriges planlagte militærøvelser for 2017. Kommunikasjonssjef Philip Simon i Försvarsmakten sier til aldrimer.no at han ikke er kjent med saken men at han ikke utelukker at USA vil delta på øvelsen Aurora 2017 og at USA kan ha spesifikke ønsker om hva de der vil øve på.»
30. januar i år ble det bekreftet åpent overfor svenske medier at USA skal delta på Aurora 2017-øvelsen og at dette blir første gang amerikanske stridsvogner og luftvern skal øve på svensk territorium.
Les mer: USA tackar ja – deltar i stor militärövning i Sverige i höst (ekstern lenke)
Enorme mengder utstyr
USA lagrer store mengder tyngre materiell i de seks fjellhallene og øvrige to anleggene i Trøndelag, herunder åtte amerikanske M1A1 Abrams stridsvogner, to M88A2 Hercules bergingsvogner, 12 M777, 155 mm tauede haubitser, åtte M1167 HMMWV «TOW/Armament Carrier», med panserbrytende missiler, 87 M1151A1 Humvees med våpenstasjon, 16 LAV-25 («Light Armored Vehicle») pansrede personellkjøretøy i forskjellige modeller og utførelse og 15 AAV-7 («Assault Amphibious Vehicle») amfibiekjøretøy, for å nevne noe.

PANSREDE LASTEBILER: USA oppgir å ha 283 pansrede lastebiler forhåndslagret i Norge. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

STRIDSVOGNER: US Marines forhåndslagrer minst åtte M1A1 Abrams stridsvogner i Norge. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
Amerikanerne har også 283 MK23-MK36 pansrede lastebiler som hver veier syv tonn, ytterligere 506 Humveer uten våpenstasjon, 51 LVSR («Logistics Vehicle System Replacement»)10×10 lastebiler med vekt opp til 22,5 tonn hver og 26 M970 tankbiler med en kapasitet på 18 900 liter hver, ifølge en liste gjengitt av Teknisk Ukeblad i februar 2016.
Forhåndslagrene blir administrert under det såkalte Marine Corps Prepositioning Program (MPF), som forhåndslagrene er blitt kalt siden 2004. MPF disponerer og forhåndslagrer nok utstyr og forsyninger til å kunne holde en brigade på rundt 16 000 soldater selvforsynt i minst 30 dager, ifølge Teknisk Ukeblad.
Les mer: Norske fjellhaller er stappfulle av amerikansk militærutstyr (ekstern lenke)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.