VerdenHåper avtale kan bidra til tostatsløsning

NTB14/08/20203 min

FNs generalsekretær António Guterres håper at avtalen mellom Israel og Emiratene vil bidra til en fredsavtale og en tostatsløsning mellom Israel og Palestina.

FN-sjefen ønsker avtalen velkommen og sier samtidig at han håper den vil skape en mulighet for israelske og palestinske ledere til å delta i meningsfulle forhandlinger som kan føre til en realisering av en tostatsløsning.

Frankrike positiv

Også Frankrike er positiv til avtalen, som innebærer at Emiratene og Israel normaliserer forholdet seg imellom, samtidig som Israels annektering av Vestbredden blir innstilt inntil videre.

– Avgjørelsen som ble tatt av israelske myndigheter i henhold til dette rammeverket om å innstille annekteringen av palestinske områder, er et positivt steg som må bli et endelig tiltak, sier utenriksminister Jean-Yves Le Drian i en uttalelse torsdag kveld.

Signeres i USA

Avtalen mellom Emiratene og Israel, som er fremforhandlet med USAs hjelp, blir underskrevet i Det hvite hus om tre ukers tid, sier president Donald Trump.

Trump sier han ser fram til å være vertskap for lederne fra Israel og Emiratene «veldig snart» for å formelt signere avtalen.

– Vi kommer trolig til å gjøre det i løpet av tre ukers tid, vil jeg si, sa presidenten på sin daglige pressekonferanse.

Avtalen innebærer at Emiratene og Israel normaliserer forholdet seg imellom og etablerer fullverdige diplomatiske bånd. Samtidig skal Israel inntil videre stanse annekteringen av deler av Vestbredden.

Historisk steg

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kaller avtalen mellom Israel og Emiratene for et historisk steg for å bygge bru over de dype splittelsene i Midtøsten.

I en uttalelse torsdag kveld sier han at avtalen er modig og sårt tiltrengt statsmannskunst og en avgjørende anerkjennelse av at Israel er «en vibrerende og integrert del av Midtøsten som er kommet for å bli».

Avtalen innebærer at Emiratene og Israel normaliserer forholdet seg imellom og etablerer fullverdige diplomatiske bånd. Samtidig skal Israel inntil videre stanse annekteringen av deler av Vestbredden.

Biden fastslår samtidig at han er motstander av at Israel annekterer deler av Vestbredden, at han støtter en tostatsløsning, og at dette er en holdning han også vil forfekte hvis han blir USAs president.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.