NorgeHar ikke vurdert sikkerheten til Tik Tok

NTB08/07/20205 min

Norske myndighetsorganer har ikke gjort noe forsøk på å kikke den populære videoappen Tik Tok i kortene.

India har innført forbud mot 59 kinesiske apper, inkludert Tik Tok. USA vurderer å gjøre det samme. EU, Storbritannia, Nederland og Danmark har alle åpnet sak.

Med mer enn to milliarder nedlastinger er Tik Tok blitt en av verdens mest populære apper. Men parallelt med populariteten vokser skepsisen.

Frykten er at Tik Tok, som eies av kinesiske Byte Dance, kan brukes til storstilt innsamling av personopplysninger, deriblant om barn – og at disse personopplysningene i verste fall kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Likevel har ingen av de relevante myndighetsorganene i Norge undersøkt appen nærmere.

Ingen konkret vurdering

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) viser til at det alltid vil være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og benyttes til formål som ikke er ønskelige.

Men NSM har ikke gjort noen konkret vurdering av Tik Tok.

– Vi har foreløpig ingen planer om å se nærmere på den konkrete appen, sier Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i NSM, til NTB.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har viet appen oppmerksomhet.

– Vi har ikke gjort noen spesiell vurdering av Tik Tok, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Viser til europeisk gransking

Datatilsynet har hatt en sak til behandling som gjelder sletting av en konto hos Tik Tok, men har ikke satt i gang noen større undersøkelse, opplyser tilsynet.

Datatilsynet ser likevel «visse personvernrettslige utfordringer» med Tik Tok og viser til EUs personvernråd (EDPB), som nylig har opprettet en egen arbeidsgruppe for å se nærmere på appen.

Arbeidsgruppen skal ifølge Datatilsynet spesielt undersøke behandlingen av mindreåriges personopplysninger, men også se på spørsmålet om overføring av opplysninger til Kina. I arbeidsgruppen vil medlemslandene også utveksle informasjon om de nasjonale granskingene som er i gang.

Datatilsynet deltar i EDPB som medlem uten stemmerett.

Undersøkes i flere land

Det indiske forbudet mot Tik Tok ble innført i kjølvannet av voldelige sammenstøt i grenseområdene mellom India og Kina. India har begrunnet forbudet med at de kinesiske mobilappene «stjeler brukerdata og overfører dem i skjul».

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa mandag at også amerikanerne vurderer å forby Tik Tok og andre kinesiske apper.

Det ble allerede i fjor kjent at føderale myndigheter i USA har satt i gang en nasjonal sikkerhetsgransking av Tik Tok. En anonym kilde hevdet da at etterretning har vist at data fra appen er sendt til Kina, ifølge avisa The New York Times.

Samtidig har Danmark, Nederland og Storbritannia alle åpnet sak for å undersøke om Tik Tok behandler personopplysninger i samsvar med loven. Bekymringen er spesielt knyttet til hvilken informasjon Tik Tok samler om de mange barna som bruker appen.

Tik Tok avviser anklagene

Tik Tok selv har gjentatte ganger avvist anklagene. Selskapet opplyser til NTB at Tik Toks brukerdata lagres i USA, med sikkerhetskopi i Singapore, og at datasentrene ligger utenfor Kina og dermed ikke er underlagt kinesisk lovgivning.

Tik Tok forsikrer også om at selskapet overholder lokal lovgivning.

– Tik Tok forplikter seg til å respektere brukernes personvern og vise åpenhet med samfunnet vårt og sikkerhetseksperter om hvordan appen fungerer, sier en talsperson for Tik Tok til NTB.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.