RusslandHar planlagt sabotasje i Nordsjøen

En kampsvømmer fra de maritime russiske spesialstyrkene (såkalte Spetsnaz) i OMRP, som er underlagt kommandoen til den russiske militære etterretningstjeneste GRU. Bildet er hentet fra Russlands spesialstyrkedag 27. februar 2012. Foto: WIKIMEDIA

Russiske maritime spesialstyrker har i en årrekke gjennomført hemmelige rekognoseringstokt utenfor norskekysten. Formålet har vært å planlegge sabotasjeaksjoner mot norske olje- og gassinstallasjoner og rørledningsnett.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Det fremgår av en bok som i 2016 ble utgitt i Russland og som er skrevet av en tidligere offiser i den russiske maritime spesialstyrken OMRPs enhet i Østersjøen (561 OMRP), lokalisert til den russiske enklaven Kaliningrad. Vedkommende var nestkommanderende for en enhet innen 561 OMRP.

Rekognoseringstoktene startet allerede . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.