RusslandHenter alvorlig syk Navalnyj til Berlin

NTB21/08/20206 min

Et tysk ambulansefly tok sent torsdag kveld av mot Russland for å hente den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Navalnyj ligger livstruende syk og i koma på et sykehus i byen Omsk i Sibir etter det som kan være en forgiftning.

Han kollapset på et fly mellom byene Tomsk og Omsk torsdag morgen.

Ifølge Bild skal Navalnyj få behandling på det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin.

Legene kjemper for livet til Aleksej Navalnyj, opplyser en lege ved sykehuset der den russiske opposisjonspolitikeren ligger i koma etter en mulig forgiftning.

– Leger gjør ikke bare alt som er mulig å gjøre. Legene kjemper virkelig for å redde livet hans, sier nestleder Anatolij Kalinitsjenko ved sykehuset i Omsk i Sibir.

Flyet nødlandet

Navalnyj er en av president Vladimir Putin argeste kritikere. Den 44 år gamle bloggeren og juristen ble også i fjor innlagt på sykehus som følge av mistanke om forgiftning.

Torsdag morgen ble han lagt i kunstig koma etter at han ble dårlig på flyet på vei til Moskva. Flyet nødlandet i Omsk, der Navalnyj ble lagt på en båre og fraktet til et sykehuset i ambulanse.

Hans talskvinne, Kira Jarmysj, er sikker på opposisjonspolitikeren er forgiftet, og at det skjedde da han drakk en kopp te på flyplassen i Tomsk i Sibir før avgang.

– Det er det eneste han drakk i morges, skriver hun på Twitter.

Kreml ønsker god bedring

I en uttalelse fra Kreml torsdag ettermiddag ønskes 44-åringen god bedring.

– Vi leser denne informasjonen. Vi vet at tilstanden hans er alvorlig. Som borger av den russiske føderasjonen ønsker vi ham rask bedring, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Han legger til at det foreløpig ikke er noe bevis for at Navalnyj ble forgiftet.

– Så langt vi vet, foreligger det ennå ingen testresultater. Alle antakelser er bare antakelser. Hvorvidt det var en forgiftning, må bekreftes av et laboratorium, sier han.

EUs utenrikssjef Josep Borrell uttrykker bekymring for at Navalnyj muligens er blitt forgiftet.

– Hvis det blir bekreftet, må de ansvarlige stilles til ansvar. Ønsker at han raskt blir helt frisk, skriver Borrell på Twitter.

– Stabil og uendret tilstand

Ifølge Navalnyjs talskvinne er tilstanden stabil og uendret torsdag ettermiddag. 

En rekke politifolk har ankommet sykehuset der de blant annet har avhørt en lege. Journalister på stedet sier at de også har sett agenter fra sikkerhetstjenesten FSB.

Navalnyjs advokater mener hendelsen må etterforskes som et attentatforsøk mot en politiker.

44-åringen følte seg ifølge Karmysj dårlig like etter avgang og gikk deretter på toalettet. I et videoopptak fra flyet kan man høre høylytt jamring fra toalettet ute i kabinen.

Jarmysj viser til at leger har sagt at «giften ble absorbert raskere enn den varme væsken».

Navalnyj har flere ganger blitt pågrepet etter å ha deltatt i demonstrasjoner mot Putin.

Han har kalt folkeavstemningen i juli for en «kjempestor løgn». Grunnlovsendringene som da ble vedtatt, åpnet for at Putin potensielt kan beholde makten til 2036,

Navalnyj leder en stiftelse som kjemper mot korrupsjon. Ifølge lederen for stiftelsens juridiske avdeling, Vjatsjeslav Gimadi, er det «ingen tvil om at Navalnyj ble forgiftet på grunn av sine politiske holdninger og aktivitet».

Etseskader i øynene

Navalnyj har tidligere blitt utsatt for fysiske angrep, og han er den foreløpig siste av en lang rekke Kreml-kritikere som tilsynelatende er blitt utsatt for forgiftning.

I 2017 fikk han etseskader i øynene etter at han fikk kastet et grønt fargestoff som brukes til desinfisering, i ansiktet utenfor sitt eget kontor. I august i fjor fikk han utslett og hevelser i ansiktet mens han var i politiets varetekt etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon. På sykehuset sa leger at det var snakk om en allergisk reaksjon.

– Han ble forgiftet på politistasjonen. Jeg er sikker på at det samme har skjedd nå. Det er andre symptomer, åpenbart et annet stoff, sier Navalnyjs talskvinne.

Reagerer sterkt

Norske toppolitikere reagerer sterkt på at Russlands fremste opposisjonspolitiker kan være forgiftet.

Hensikten med slike angrep er å sende et signal om at den som til enhver tid fremstår som en seriøs opponent til regimet, må regne med å være i personlig livsfare, mener utenriks- og forsvarskomiteens nestleder Michael Tetzschner (H).

– Det er diktaturets måte å skremme folk til taushet på, sier han til NTB.

Tetzschner tar samtidig et klart forbehold om at hendelsen med Navalnyj fremdeles ikke er etterforsket og kartlagt med tanke på russiske myndigheters eventuelle innblanding.

– De har også tidligere prøvd å banke Navalnyj til taushet. Jeg har truffet ham i en konferanse, og han gjorde et meget overbevisende og seriøst inntrykk, fremholder Høyre-toppen.

Også utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på hendelsen.

– At Russlands fremste opposisjonspolitiker er i koma og under intensivbehandling, er alvorlig og urovekkende, sier hun til NTB.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.