VerdenHentet hjem etter diplomatisk dragkamp

NTB08/09/20202 min

De to siste journalistene som jobber for australske medier i Kina, er i all hast hentet hjem til Australia etter fem dager med diplomatisk dragkamp.

Michael Smith fra Australian Financial Review (AFR) og Bill Birtles fra kringkasteren ABC ble hentet ut av Kina etter at kinesiske myndigheter krevde avhør i forbindelse med en nasjonal sikkerhetssak, melder begge medier.

Nektet å forlate

Kina-korrespondentene ble nektet å forlate landet før de hadde svart på spørsmål om den australsk-kinesiske TV-verten Cheng Lei, som holdes igjen og er «under overvåking» i Kina, melder AFR. Cheng har jobbet for den engelskspråklige statlige TV-kanalen CTGN i Kina i åtte år.

Kinesisk politi oppsøkte journalistenes hjem onsdag forrige uke og forlangte at de svarte på spørsmål og opplyste at de var nektet utreise fra landet, skriver ABC.

— Skuffende å reise hjem

Smith og Birtles tilbrakte deretter fire dager ved australske diplomatiske stasjoner i henholdsvis Shanghai og Beijing mens diplomater forhandlet med kinesiske myndigheter.

De fikk begge lov til å forlate Kina mandag etter å ha gått med på å la seg avhøre.

– Det er veldig skuffende å reise hjem under slike omstendigheter, og det er en lettelse å være tilbake i et land med et reelt rettsvesen, sa Birtles da han landet i Sydney tirsdag.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.