VerdenKina truer med sterke mottiltak mot USA

NTB03/07/20204 min

Kina sier landet kommer med «sterke mottiltak» dersom USA går videre med nye sanksjoner rettet mot banker på grunn av Kinas inngrep i Hongkongs uavhengighet.

Kinesiske myndigheter er møtt med overdøvende kritikk fra vestlige land etter at en ny sikkerhetslov for Hongkong ble innført tirsdag.

Den nye sikkerhetsloven skal ramme handlinger som kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.

Storbritannia har svart med å gi personer fra Hongkong mulighet for opphold i Storbritannia og mulig statsborgerskap. Også Australia vurderer å tilby tilflukt for innbyggere i Hongkong som er truet av Kinas sterkere grep om byen, skriver nyhetsbyrået AP.

Nye sanksjoner

I USA har Kongressen vedtatt nye sanksjoner mot kinesiske myndighetspersoner og politiet i Hongkong. Sanksjonene innebærer også at banker skal straffes hvis de gjennomfører transaksjoner med dem som bryter sanksjonsreglene.

Lovforslaget er fremdeles avhengig av underskriften til president Donald Trump, som ennå ikke har sagt om han vil skrive under.

– Vi oppfordrer USA til å ta inn over seg situasjonen, stoppe å blande seg inn i anliggender som gjelder Hongkong og å droppe det negative lovforslaget. Hvis ikke vil vi komme med sterke mottiltak, sier talsmann Zhao Lijian i utenriksdepartementet.

USAs visepresident Mike Pence kalte i et intervju med CNBC torsdag Kinas sikkerhetslov for et «forræderi» og «uakseptabelt» for alle som setter pris på frihet.

Flyktet fra Hongkong

Den framtredende demokratiforkjemperen Nathan Law sier han har flyktet fra Hongkong for å unngå rettsforfølgelse etter innføringen av Kinas nye sikkerhetslov.

Law sier på Twitter fredag at han velger å fortsette sitt arbeid fra utlandet framfor å risikere straffeforfølgelse i Hongkong.

Han opplyste ikke hvor han har reist av hensyn til sin egen sikkerhet. Kort før hadde han vitnet om den nye sikkerhetsloven i en høring i Kongressen i USA.

– Ingen i Hongkong har illusjoner om at Beijing har noen som helst intensjoner om å respektere og overholde sine løfter til oss, skrev Law.

Den nye sikkerhetsloven som Kina innførte for Hongkong tirsdag, retter seg mot handlinger som kinesiske myndigheter mener kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.

– Massepågripelsene startet allerede første dag den nye sikkerhetsloven trådte i kraft, påpeker Law.

Studentleder

26 år gamle Law ble kjent som en av studentlederne som ledet den såkalte paraplyrevolusjonen i 2014, og i 2016 ble han valgt inn i byens lovgivende forsamling. Han ble imidlertid diskvalifisert da han nektet å avlegge eden på foreskrevet måte.

Sammen med medaktivistene Joshua Wong og Agnes Chow var han også med i demokratigruppa Demosisto. De tre gikk imidlertid ut av gruppa da sikkerhetsloven ble innført tirsdag, og gruppa ble dermed oppløst.

De som dømmes under sikkerhetsloven, risikerer livstid i fengsel og kan i visse tilfeller bli sendt til fastlands-Kina.

– Slutt på frihet

Motstanderne av loven sier den gjør endelig slutt på Ett land, to systemer-avtalen som ga byen stor grad av frihet og selvstyre etter overføringen fra Storbritannia til Kina i 1997.

Hongkong-regjeringen opplyste tirsdag kveld at det populære slagordet «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon» er en appell om løsrivelse og derfor kan rammes av sikkerhetsloven.

Tusener av mennesker strømmet ut i gatene onsdag i protest mot den nye loven, og rundt 370 mennesker ble pågrepet, ti av dem mistenkt for å ha krenket den nye loven.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.