EuropaKoronakrise og økonomi på EU-toppmøte

NTB23/04/20203 min

EUs vei ut av koronakrisen, og ikke minst hvordan regningen skal håndteres, blir hovedtema når EU-landenes ledere holder videotoppmøte torsdag.

Av FREDRIK LJONE HOLST

Dette blir EU-toppenes fjerde videomøte om koronakrisen, og selv om de er enige om mangt, er det kanskje vanskeligste spørsmålet fortsatt uløst.

To veikart står på agendaen torsdag, ett for heving av strenge smitteverntiltak, og ett for veien ut av det økonomiske uføret pandemien har ført med seg.

Det er bred enighet om at det må penger til for å få fart på økonomien igjen. Landene er også enige om at både arbeidere og bedrifter trenger et sikkerhetsnett. Det er ventet at lederne vil slutte seg til en tiltakspakke på 540 milliarder euro til nettopp de formålene og til å styrke helsesektoren.

Felles gjeld

Men det kommer til å trenges enda mer penger, og hvor de skal komme fra og hvordan de eventuelt skal betales tilbake, er det langt vanskeligere å enes om. Skillet går i hovedsak mellom landene i sør, som er hardest rammet av covid-19-pandemien og som har svakest økonomi, og landene i nord, som har mer robust økonomi og har kommet noe lettere fra virusets herjinger.

I sør er det tatt til orde for felles obligasjoner, for anledningen kjent som koronaobligasjoner, men Tyskland og Nederland er blant dem som sier nei. De frykter å bli sittende med regningen for fellesgjelden. Spania har foreslått en kreativ løsning der det tas opp felles gjeld uten forfallsdato. Dermed behøver man bare betale rentene, mens lånet blir stående for evig.

– Det er et konsept som er prinsipielt vanskelig for enkelte medlemsland, sier en høyt plassert EU-kilde dagen før møtet.

Nytt møte

Selv om det kan vise seg umulig å bli enige om en konkret løsning torsdag, håper EU-president Charles Michel at man kan bli enig om et rammeverk, så EU-kommisjonen kan fortsette å jobbe med detaljene.

Deretter må det trolig holdes minst ett toppmøte til for å samles om en løsning. Den kan ende opp med å være en kombinasjon av et nytt gjenreisningsfond og andre instrumenter som legges inn i det nye langtidsbudsjettet for unionen. Det må også på plass i år og skal løpe fra 2021 til 2027.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.