USAKoronasmitten skyter i været i flere delstater

NTB26/06/20205 min

Antall koronasmittede tar helt av i det sørlige og vestlige USA etter at en rekke delstater startet gjenåpningen i april og mai.

Guvernøren i Texas ble tvunget til å sette gjenåpningen på pause, Florida registrerte for annen dag på rad over 5.000 nye tilfeller, og i Arizona er 23 prosent av de testede positive, tre ganger mer enn landsgjennomsnittet,

Stanser gjenåpning midlertidig

Texas har vært en av statene som med størst iver har gjenåpnet etter nedstengningen for å bremse viruset, men torsdag måtte statens republikanske guvernør Greg Abbott krype til korset og kunngjøre at gjenåpningen midlertidig stanses. Men han gjorde det likevel klart at det ikke blir ny nedstengning.

– Det siste vi ønsker å gjøre som delstat, er å gå tilbake og stenge forretninger igjen, sa han og la til at en pause kan bidra til å bremse spredningen til man trygt kan gå videre til neste fase.

Han oppfordret likevel til bruk av munnbind og ga beskjed om at operasjoner skal utsettes slik at intensivplasser kan stå klar på statens sykehus. Allerede er nesten alle intensivsenger i Houston i bruk.

Texas, som var en av de første statene som startet gjenåpningen, satte torsdag ny rekord med 5.500 nye smittetilfeller og nådde totalt 125.900 smittede. På to uker har antall innlagte på sykehus doblet seg.

Øker etter gjenåpningen

Mange delstater i sør og vest som ikke var rammet i særlig grad da New York og områdene rundt måtte stenge helt ned på grunn av en eksplosjon i smitte i mars og april, var snare til å starte gjenåpningen i mai.

Men mens New York, New Jersey, Connecticut og andre delstater i nordøst nå har fått kontroll og har startet en forsiktig gjenåpning, tar epidemien av i Sørstatene og i det vestlige USA, noen uker etter gjenåpningen. 29 delstater opplever kraftig økning av smittetilfeller.

Florida har nå over 114.000 bekreftede koronatilfeller og minst 3.327 døde av korona, samtidig som folk i stadig mindre grad respekterer sosial avstand og fyller statens strender.

Guvernør Ron DeSantis ba torsdag folk bruke munnbind, men vil ikke innføre noe påbud.

– Må katastrofe til

Arizona er en av de hardest rammede statene. Der ligger 415 av de sykehusinnlagte i respirator. Utah melder om det nest høyeste antall nye smittede hittil, mens Mississippi registrerte nye rekorder på koronasmittede to ganger denne uka.

– Dette er ingen spøk. Det som skjer, blir virkelig ille, sa delstatens helsesjef Thomas Dobbs. Han legger skylden på unge som ikke bruker munnbind, og sier at mange tilfeller har å gjøre med at unge smitter eldre slektninger.

– Jeg er redd det må en eller annen slags katastrofe til før folk tar dette på alvor, sa han.

Tvinges til tiltak

Ikke bare i Texas, men også i andre delstater tvinges dermed myndighetene til å innføre nye tiltak, selv om de unngår i det lengste å stenge ned igjen. I Nevada må folk nå bruke munnbind, inkludert i kasinoene, mens Idaho som Texas setter gjenåpningen på pause.

Men i Louisiana, der det er nye utbrudd og 3.051 mennesker har dødd av korona, prøver en gruppe republikanere i delstatsforsamlingen å oppheve unntakstilstanden den demokratiske guvernøren innførte, og gjenåpne alt uten noen restriksjoner.

Dødsfall øker

Over hele USA ble det onsdag registrert 34.500 nye koronasmittede, litt lavere enn dagen før, men likevel ikke langt fra rekorden på 36.400 24. april, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Antall daglige tilfeller har økt med 50 prosent på to uker.

Det er for tiden rundt 600 dødsfall hver dag, langt lavere enn toppen på 2.200 i midten av april.

Helseekspertene sier at det tar noen uker før antall døde øker i samme takt som antall smittede, men at det kan unngås hvis myndighetene tar de rette valgene.

At antall døde ikke har nådd samme høyder som i april, håper de blant annet skyldes bedre behandling, bedre tiltak på sykehjem og at flere smittede er unge.

Likevel er det allerede illevarslende tegn: Både i Arizona og Alabama er det en klar økning i dødsfall noen uker etter at antall smittede begynte å øke igjen.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.