fbpx
 

NorgeKrever raskere personellstyrking av Forsvaret

https://www.aldrimer.no/wp-content/uploads/2017/01/bardufoss02-1280x854.jpg
MER PERSONELL – NÅ: Forsvaret må tilføres mer personell nå, og ikke først om noen år. Det var kravet fra en rekke forsvarsorganisasjoner i en høring i Stortinget mandag. Bildet viser feltoperatører fra Fjernoppklaringseskadronen i Etterretningsbataljonen som samtrener med kolleger fra US Marines og 339-skvadronen i Luftforsvaret under den multinasjonale vinterøvelsen Cold Response 2020 i Troms. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET

Forsvaret må styrkes med mer personell langt raskere enn det regjeringen legger opp til i ny langtidsplan for Forsvaret (LTP), krever en rekke forsvarsorganisasjoner.

kjetil@aldrimer.no

Det var et nærmest unisont krav fra organisasjonene som deltok i den digitale høringen som Stortingets utenriks- og forsvarskomite gjennomførte mandag om regjeringens forslag til ny langtidsplan.

— Vi trenger mer personell og vi trenger det nå, sa leder av Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo.

Første gang

Den digitale høringen er den første av sitt slag i Stortingets utenriks- og forsvarskomite. På grunn av den pågående koronapandemien var det bare et fåtall av komitemedlemmene som satt i høringssalen i Stortinget. En rekke komitemedlemmer deltok på video og telefon. Alle organisasjonene som uttalte seg i høringen deltok via videooverføring.

I tillegg til NOF, deltok Landsorganisasjonen (LO), Norsk tjenestemannslag (NTL), Fellesforbundet, Befalets fellesorganisasjon (BFO), Parat Forsvar og Krigsskoleutdannede offiserers landsforening (KOL). Høringen fortsetter tirsdag.

Les mer: Mener regjeringen driver sjansespill

— For lite, for sakte

Torbjørn Bongo, leder i Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF). Foto: ALDRIMER.NO

Bongo ga ros til regjeringen for at det også er gode forslag i den nye langtidsplanen.

— Aller viktigst er en ny bataljon. Men det kommer for lite og for sakte. Vår største bekymring er en for liten styrking av personellområdet, sa Bongo.

Nestleder i BFO, Rune Rudberg, var bekymret over at LTP ikke ivaretar behovet for å rekruttere mer personell og for å beholde det personellet som Forsvaret har i dag. Han understreket at for å kunne produsere forsvarsevne og kampkreft trengs det personell, ikke bare nye våpensystemer.

— Dette er ikke et forsvar i balanse, sa Rudberg. Og la til:

— Planen ligger langt under minimumsløsningen til forsvarssjefen. Den innebærer dermed en stor risiko for at Norge ikke klarer å sikre våre interesser i fredstid. Og hva da med krise og krig? spurte Rudberg. Han slo fast at BFO mener Stortinget må styrke budsjettet i langtidsplanen med 6-700 millioner kroner i året og mesteparten av dette må gå til å styrke bemanningen raskt.

Advarte mot privatisering

Både LO, NTL, Fellesforbundet og NOF advarte i den digitale høringen mot privatiseringstendensene i Forsvaret. LO viste til erfaringene fra koronapandemien, der private selskaper raskt kneler i en krisesituasjon. Beredskap som bygges helt eller delvis på private selskaper vil derfor være svært sårbar, understreket LO-sekretær Are Tomasgard.

— Det er selvsagt bra at man øker forsvarsbudsjettet med 16,5 milliarder kroner i årene fram til 2028, men spørsmålet er om dette er nok for at Forsvaret skal kunne utføre sine oppgaver tilfredsstillende, sa Tomasgard.

Kritikk mot effektiviseringskrav

Han mente det var betydelig grunn til å stille spørsmål ved regjeringens foreslåtte krav til effektiviseringsgevinster utover kravene i den såkalte AB&E-reformen. Regjeringen har foreslått at Forsvaret må kutte 0,5 mrd hvert år de første fire årene.

— Det fremstår som opportunisitisk og på grensen til urealistisk, sa Tomasgard.

Tilsvarende kritikk ble fremmet av alle de andre organisasjonene som deltok i høringen. NOFs forbundsleder erkjente at det fortsatt er mulig å gjøre visse effektiviseringsgrep, men gikk sterkt i rette med McKinsey-rapporten og utredningen fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som har slått fast at det fortsatt finnes et betydelig effektiviseringspotensiale i Forsvaret.

Mange personellkategorier

I spørsmålsrunden i høringen, spurte stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) spørsmål om hvilke personellkategorier i Forsvaret som i dag er tynt besatt. Spørsmålet ble rettet til BFO.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes, Høyre. Foto: HANS KRISTIAN THORBJØRNSEN/HØYRE

— Jeg vil påstå at vi har havnet i en situasjon der vi mangler nesten alle kategorier i Forsvaret i dag. Men spesielt har vi en utfordring innen tekniske miljøer, og vi har også en utfordring innen logistikk, svarte BFO-nestleder Rune Rudberg.

Han fortsatte med å peke på utfordringene med begrenset utdanningskapasitet i Forsvaret.

— Etterhvert er farten blitt så lav på krigsskolene våre at vi mangler nøkkeloffiserer i operative stillinger i strukturen vår allerede. Utdanningsfarten vår vil ikke greie å fylle opp dette, sa Rudberg. Han pekte deretter på at en medvirkende årsak er at det ofte er få personer som besitter spesielt viktig kompetanse på spesifikke områder. Dersom disse slutter er det ingen som kan ta over. Det er i dag også mangel på offiserer som har nok erfaring til at de kan fylle viktige strategiske stllinger innen Hær, Luft og ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), understreket BFOs nestleder.

Se opptak fra mandagens høring her: Høring om forslag til ny langtidsplan for Forsvaret – del 1

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

One comment

  • Odd-A Larsen

    12/05/2020 at 17:34

    Mange god innspill, spesielt om personell. Viktig at nøkkelpersonell politisk blir gjort oppmerksom på at xx milliarder til EBA, ikke nødvendigvis lager noe bedre forsvar. Ei heller langtidsplaner, som strekker seg over flere stortingsperioder, – og i prinsipper er uforpliktende for dagens regjering.
    Å legge ned kapasiteter & kompetanse (eks 339), som man en gang i fremtiden igjen vil innføre, er sløsing med resurser og tid.

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.