VerdenLegger ned Det muslimske brorskap

NTB17/07/20203 min

Jordans øverste domstol har formelt oppløst landets avdeling av islamistbevegelsen Det muslimske brorskap, ifølge en tjenestemann.

– Den endelige kjennelsen slår fast at Det muslimske brorskap-gruppen er oppløst på grunn av manglende evne til å bekrefte sin juridiske status i henhold til jordansk lov, sier den ikke navngitte tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.

Brorskapet ble grunnlagt i Egypt i 1928 og er en panislamistisk bevegelse med både veldedige og politiske virksomheter i en rekke land.

Bevegelsen har i årevis vært under hardt press, spesielt i kjølvannet av folkeoppstanden og den såkalte arabiske våren i 2011. I Egypt er bevegelsen stemplet som en terrorgruppe og forbudt. Flere hundre medlemmer er drept og tusenvis fengslet siden hæren avsatte landets første folkevalgte president, islamisten Mohammed Morsi, i 2013.

Mangler lisens

Jordanske myndigheter tolererte Det muslimske brorskaps politiske fløy i mange tiår. Siden 2014 er gruppen betegnet som ulovlig, med henvisning til at lisensen ikke ble fornyet etter innføringen av en ny lov om politiske partier samme år.

Brorskapet fortsatte driften, men forholdet til staten ble stadig verre. I 2015 godkjente regjeringen en utbrytergruppe kalt Muslimsk brorskapsforening.

Året etter stengte sikkerhetstjenesten ned Brorskapets hovedkvarter i Amman og en rekke lokalkontorer. Eierskapet ble overført til utbrytergruppen, noe Brorskapet mener var en politisk beslutning.

Full stopp

Det muslimske brorskapet tok saken til retten i et forsøk på å få igjen sine eiendeler, men nå har altså landets øverste domstol gitt ordre om nedleggelse.

Brorskapet, som mener de har gyldig driftstillatelse, vil anke onsdagens kjennelse.

Bevegelsen har bred grasrotstøtte i kongedømmet Jordan. Det muslimske brorskap er også forbudt i blant annet Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, men støttes av Tyrkia og Qatar.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.