VerdenMacron mener Tyrkia spiller farlig i Libya

NTB23/06/20202 min

Frankrikes president Emmanuel Macron anklager Tyrkia for å spille et farlig spill i Libya og kaller igjen Nato for «hjernedød».

Tyrkia gir militær støtte til den FN-anerkjente regjeringen i Libya, som kriger mot styrkene til opprørsgeneral Khalifa Haftar.

Bryter løfter

– I dag mener jeg at Tyrkia spiller et farlig spill i Libya, og at de bryter alle løftene de ga på Berlin-konferansen, sa Macron etter at han mandag møtte Tunisias president Kais Saied.

Han sa også at stillingskrigen som har oppstått mellom Frankrike og Tyrkia utenfor kysten av Libya, viser at Nato er en «hjernedød» forsvarsallianse.

– Jeg viser til mine uttalelser i slutten av fjoråret, når det gjelder Natos hjernedød. Jeg anser dette for å være en av de beste demonstrasjonene av dette, når vi har to Nato-medlemmer i en stillingskrig, sier han.

I forrige uke fordømte Frankrike tyrkiske styrker for det som ble omtalt som et «ekstremt aggressivt» inngrep mot et fransk marinefartøy som deltok i en Nato-operasjon i Middelhavet. Tyrkia har avvist anklagene som «grunnløse».

Mange land involvert

En rekke land har involvert seg i krigen i Libya for å sikre egne interesser i Nord-Afrika og Middelhavet.

Tyrkia er blant flere land som anklages for å ha brutt våpenembargoen og for å ha sendt leiesoldater til Libya.

Haftar og opprørsstyrkene hans støttes av blant annet Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. I helgen truet Egypt med å gripe inn militært dersom styrker som støtter regjeringen i Tripoli, fortsetter å rykke østover mot Haftars bastion Sirte.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.