VerdenNorske styrker i Irak: IS bygger seg opp igjen

NTB13/05/20203 min
Telemark bataljon i Nord-Irak. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
FRYKTER NY TERRORBØLGE: Den militante islamistiske terrorbevegelsen IS er i ferd med å gjenoppbygge egen organisasjon i Irak i kjølvannet av pandemien. Det opplyser den norske styrken fra Telemark Bataljon som oppholder seg i Irak. Bildet: Her trener soldater fra TMBN opp Peshmerga-soldater i grunnleggende soldatferdigheter som skyting, sanitet, EOD, og enkle stridsteknikker i en treningsleir ved Erbil i kurdiske Nord-Irak i 2016. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

Den norske militære styrken i Irak mener IS drar nytte av utfordringene under koronakrisen og er i ferd med å bygge seg opp igjen, ifølge VG.

– Det er et paradoks at viruset som pasifiserer andre har ført til en ytterligere oppblomstring av, og terrorangrep fra, IS, sier oberstløytnant Stein Grongstad til VG.

Mentorering

Telemark bataljon er i Irak for å drive opplæring, såkalt mentorering, av irakiske soldater for å håndtere den økende trusselen fra terrorbevegelsen IS. De siste månedene har de ikke kunne ha fysisk kontakt med irakiske militære på grunn av smitteverntiltak, mens IS oppholder seg i jordbruksområder og ikke er spesielt utsatt for smitte.

Fanger er løslatt fra fengsler, flere av dem er IS-tilhengere. Både derfra og fra åpnede flyktningleirer får nå IS tilfang av rekrutter.

Bedre planlegging

– Vi opplever at de har en angrepsstrategi som består i bedre planlegging og at de går spesifikt etter irakiske styrker som nå ikke er samordnet i samme grad som før viruset slo til. IS gjør bruk av veibomber, de er i besittelse av avanserte sprenglegemer, og bruker tyngre våpen. De vet også å utnytte terrenget i grenseområdene til sin fordel. I april måned var det 20 IS-angrep på irakiske styrker i Anbar-provinsen, sier Grongstad, som er sjef for den norske styrken i Irak.

– IS utgjør en trussel selv om organisasjonen territorielt er bekjempet. Både IS og al-Qaida får lettere fotfeste der myndighetskontroll mangler, eller der hvor stor ustabilitet hersker, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG 9. mars i år, og kommenterte da at hun fryktet at nettopp IS ville komme tilbake.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.