
UTREDNING: Arbeidsgruppen som vurderte framtiden til Kystjegerkommanden og Marinens jegervåpen fikk ikke lov til å mene noe om konklusjonene som skulle trekkes. Foto: ALDRIMER.NO
Arbeidsgruppen som skulle vurdere kystjegernes framtid fikk ikke lov til å mene noe om konklusjonene på egen utredning.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det fremgår av gjennomgang av arbeidsgruppens mandat. Aldrimer.no sitter med gjenpart av dokumentet, som bærer tittelen «Alternativvurdering videre utvikling MJV/KJK» (MJV: Marinens jegervåpen, som Kystjegerkommandoen/KJK er en del av, red.anm).
«Skal ikke konkludere»
«Alternativvurderingen med endelig antall strukturmodeller skal ikke konkludere eller peke på en anbefalt modell, men skal beskrive funksjonalitet/organisasjon, operative konsekvenser og endringer i ressurspådrag. Det gis frihet til å kombinere og/eller supplere alternativene», heter det innledningsvis i dokumentet, som ble bestilt av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i forbindelse med arbeidet med fagmilitært råd (FMR).
Alternativene som arbeidsgruppen skulle utrede var:
- Avvikling av Marinens jegervåpen/Kystjegerkommandoen
- «Null (Pluss)-alternativet» – som innebar en videreføring av MJV/KJK innenfor det som ble kalt «gjeldende/realistiske rammer».
- «Styrkingsalternativet» – der MJV/KJK ble vurdert forsterket i det Forsvaret omtalte som «sammenliknbar struktur» og hvor forutsetningen var at det ble tilført mer penger.
- «Integreringsalternativet» – der MJV/KJK ble oppløst eller reorganisert og ressursene ble samlet eller tilført andre avdelinger i Forsvaret.
Se aldrimer.nos dokumentar om kystjegerne:
Arbeidsgruppen ble ledet av en representant fra Forsvarsdepartementet, med ytterligere representanter fra både Forsvarsbygg, Forsvarsstaben (FST), Forsvarets spesialstyrker (FS), Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Etterretningstjenesten, Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Norwegian Task Group stab (NorTG), Marinens jegervåpen, Sjøheimevernet, Hærstaben og Luftforsvarsstaben.
Les mer: Skal sikre mottak av allierte styrker
Les mer: – Kystjegerkommandoen fungerer i kamp
Vil ikke kommentere
Gruppen fikk også beskjed om at den skulle holde seg til forsvarssjefens direktiv for operative krav, operative planverk fra FOH og gjeldende operative konsepter i Forsvaret.
Forsvarssjefens pressetalsmann, oberstløytant Eystein Kvarving, ønsker ikke kommentere aldrimer.nos opplysninger.
«Vi kommenterer ikke innholdet i graderte utredninger. Generelt kan vi si at det ble gjennomført ca. 30 utredninger i FMR. Flere utredninger skulle utrede alternativer og konsekvenser, men ingen anbefalinger», skriver Kvarving i en e-post til aldrimer.no.
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.