NorgeOver 10.000 smittet – 40 nye siste døgn

NTB17/08/20203 min

Det var ved midnatt natt til mandag registrert 10.005 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er en økning på 40 nye siste døgn.

Økningen er noe mindre enn den har vært de siste dagene. Søndag økte smittetallet med 57 nye tilfeller. Den samme økningen ble registrert lørdag, og siden fredag har økningen vært på 182 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Tallet kunne vært høyere

I alt har 10.005 nordmenn testet positivt for koronaviruset. Om lag 95 prosent er friskmeldte, ifølge FHI.

Dersom tiltakene som ble innført i mars hadde uteblitt, ville smittetallet vært så høyt allerede i april eller mai, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til VG.

– Tallet er stort, men det er en bragd av befolkningen, bedrifter, kommunene og helsetjenesten at ikke tallet er 20–30 ganger høyere nå, sier han.

Han peker på at det reelle tallet smittede trolig er på 40.000.

– Mange har hatt så mild sykdom at de ikke har visst at det er denne sykdommen de har hatt, sier Aavitsland til avisen.

FHI: Ingen tegn til nasjonal oppblussing

De tre siste ukene har tallet på meldte tilfeller i Norge økt, men det har også testaktiviteten. Andelen positive blant de testede har økt til 0,88 prosent, viser risikorapporten fra FHI som ble lagt fram fredag.

Unge voksne og voksne under 50 år har de tre siste ukene utgjort om lag to tredeler av tilfellene.

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing. Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver, og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke, heter det i rapporten.

Til sammen åtte personer var fredag innlagt på sykehus med påvist koronavirus og én av dem ligger i respirator, viser tall fra Helsedirektoratet. Tallene oppdateres ikke i helgen.

FHI har registrert 261 koronarelaterte dødsfall her i landet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.