
Oxford-professor Carl Heneghan roser Sverige for at de har «holdt roen» og unngått dommedagsscenario under koronakrisen.
Epidemiologen bruker Sverige som eksempel på et land som har gjort det riktige, når han forklarer hvordan Storbritannia har håndtert krisen feil, skriver The Daily Mail.
Mindre strengt
I Sverige har de hatt langt mindre strenge retningslinjer for å hindre smittespredning enn i Storbritannia, hvor de innførte en tilnærmet total nedstengning, men likevel tilsynelatende klart seg bedre.
Heneghan sammenligner blant annet døds- og smitteraten i de to landene, hvor tallene er langt mer dystre i Storbritannia. Der er 182 personer per 100.000 innbyggere smittet, og dødsraten er på 24 per 100.000 innbyggere.
Til sammenligning blir 140 svensker per 100.000 innbyggere smittet, og dødsraten er på 15 per 100.000 innbyggere – til nå.
Lavere arbeidsledighet
Han viser også til Sveriges lave arbeidsledighet på kun 6 prosent, sammenlignet med Storbritannia hvor en firedel av befolkningen har søkt om utbetaling av velferdsytelser.
Heneghan mener Storbritannia ikke kan vente tre uker, for så å gradvis åpne opp, og advarer om at den økonomiske kollapsen vil påvirke landet verre enn selve sykdommen.
I Sverige er det registrert 14.777 smittede og 1.580 dødsfall, ifølge Worldometer. I Storbritannia er det hittil registrert 124.743 tilfeller og 16.509 dødsfall.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.