USA– Politifolk kneler på nakkene til svarte

NTB31/07/202014 min
Former President Barack Obama, addresses the service during the funeral for the late Rep. John Lewis, D-Ga., at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Thursday, July 30, 2020. Foto: ALYSSA POINTER/ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTION/AP POOL/NTB SCANPIX
KRAFTIG OPPGJØR: Tidligere president Barack Obama tok et kraftig oppgjør med Trump-administrasjonens bruk av føderale politistyrker da han talte i begravelsen til menneskerettighetsaktivisten og kongressrepresentanten John Lewis i Atlanta torsdag. Foto: ALYSSA POINTER/ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTION/AP POOL/NTB SCANPIX

USAs tidligere president Barack Obama kritiserte føderal maktbruk under begravelsen til borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis.

Da Obama talte under seremonien, nevnte han ikke president Donald Trump ved navn. Men indirekte kom han med krass kritikk av Trumps bruk av føderale sikkerhetsstyrker.

– Vi er vitne til at våre føderale myndigheter sender styrker som bruker tåregass og batonger mot fredelige demonstranter, sa Obama.

– I dag ser vi med våre egne øyne hvordan politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere, sa den tidligere presidenten.

Protestene og opptøyene i USA brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd ble drept av en politimann som satte kneet mot nakken hans.

– Stenger stemmelokaler

Obama kritiserte også grep som myndighetene har tatt og som gjør det vanskeligere for minoritetsgrupper å stemme i valg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STEMMERETTEN: Tidligere president Barack Obama mener deler av det amerikanske maktapparatet forsøker å begrense retten og muligheten for amerikanere til å bruke stemmeretten ved amerikanske valg. Foto: ALYSSA POINTER/ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTION/AP POOL/NTB SCANPIX

– Selv mens vi sitter her, er det folk med makt som gjør sitt ytterste for å hindre folk i å stemme ved å stenge stemmelokaler og innføre restriktive ID-regler som retter seg mot studenter og minoriteter, sa Obama.

Også de tidligere presidentene George W. Bush og Bill Clinton var til stede under Lewis’ begravelse i byen Atlanta.

– Vi lever i dag i et bedre og mer edelt land på grunn av John Lewis og hans varige tro på Guds kraft, demokratiets makt og kjærlighetens evne til å opphøye oss til høyere standarder, sa George W. Bush, ifølge CNN.

Ledende borgerrettsaktivist

John Lewis døde 17 juli, 80 år gammel. Han ble ansett som en uredd forkjemper for rettighetene til afroamerikanere og en av frontpersonene i borgerrettsbevegelsen, sammen med blant andre Martin Luther King.

Under en demonstrasjon i Alabama i 1965 ble Lewis alvorlig skadd. Han fortalte selv at han ble pågrepet 40 ganger på 1960-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

Begravelsen ble holdt i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, der Martin Luther King i sin tid var pastor. Blant deltakerne var også Kings datter, pastor Bernice King, som ledet forsamlingen i bønn.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

 • en som helst ikke vil spores av google og facebook

  02/08/2020 at 16:58

  Sannsynligheten for borgerkrig i USA er helt klart tilstede. Og hvis den tar av og drar med seg soldater og politi kan stater trekke seg ut av USA og supermakten settes helt ut av spill. Det vil Kina og Russland, og kanskje land som Iran og Nordkoea sikkert benytte seg av for å prøve å fylle maktvakumet. Som da Napolion tapte ved Waterloo. På et øyeblikk, mens Napolion tok et morgenbad, utnyttet fienden tiden til å innta nye avgjørende possisjoner før det store slaget. Og da var løpet kjørt. Noen har kanskje i minnet hvordan USA mistet all inflytelse i midtøsten i løpet av de første årene med Obama? Det brøt ut problemer og krig over alt og siden har det vært mye kaos. Kanskje en ganske liten smakebit på hva som kan skje i resten av verden.

  Noe som gjør situasjonen skummel er demokratenes åpenlyse heiing på demonstrantene. I tillegg legger de store begrensninger på politiet. Selv om demonstrantene utøver plyndring og vold dekkes dette over av de demokratvennlige mediene. Medier som eies at tec-milliardærene som tjente enormt på handelsunderskuddet under Obama. Og Obama kaller opprøret for «the great awakening». Det er lett å tenke seg at demokratene ønsker å skape kaos for å hindre en ny periode med Trump. Barr har allerede avdekket så mye kompromiterende dokumentasjon om forsøket på å sabotere Trumps valgkamp og presidentskap at ligger opp mot grensen til statskupp. Og det kan få katastrofale følger for flere ledende demokrater.

  Det rare er at folk flest ikke lenger evner å ta virkeligheten inn over seg. Etter 75 år med ganske stabile politiske tilstander, en rekordlang historisk epoke, har folk havnet i en isolert boble uten realisme. Vil man våkne opp kan man lese om de siste 40 årene frem til 1945. Det kan gi noen og enhvær ideer om hva som plutselig kan skje igjen. I det hele tatt har dagens situasjon ganske mye tilfelles med årene før 1.VK.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.