RusslandPutin mener verden bør takke Russland

Servicemen attend the Victory Day Parade in Red Square in Moscow, Russia, June 24, 2020. The military parade, marking the 75th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, was scheduled for May 9 but postponed due to the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19). Foto: VLADIMIR PESNYA/VIA REUTERS/NTB SCANPIX
75-ÅRSMARKERING: Russiske soldater gjennomførte onsdag en forsinket seiersdagsparade på Den røde plass i Moskva, for å markere at det i år er 75 år siden seieren over Nazi-Tyskland. Paraden gjennomføres normalt 9. mai hvert år, men ble i år utsatt på grunn av Covid-19-pandemien. FOTO: JEVGENIJ BIYATOV/VIA REUTERS/NTB SCANPIX

Russland feiret seieren i andre verdenskrig med en stor militærparade, kort tid før folkeavstemningen som kan forlenge Vladimir Putins tid som president.

Kolonner med stridsvogner rullet onsdag over Den røde plass i Moskva. 13.000 soldater fra 13 land deltok i paraden, og russiske kampfly preget himmelen over dem.

Paraden markerer at 75 år er gått siden seieren i andre verdenskrig. Av alle de allierte landene som kjempet mot Nazi-Tyskland, var det Sovjetunionen som led de største tapene.

– Det er umulig å forestille seg hvordan verden ville sett ut hvis ikke Den røde armé hadde kommet til unnsetning, sa Putin i sin tale til soldatene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BØR TAKKE RUSSLAND: President Vladimir Putin (midten) overværer seiersdagsparaden i Moskva onsdag. Han slo i sin tale fast at verden bør takke Russland og Sovjetunionen for seieren over Nazi-Tyskland i 1945. Foto: ALEKSEI NIKOLSKY/SPUTNIK/POOL VIA AP/NTB SCANPIX

Feiringen skulle egentlig funnet sted på den russiske seiersdagen 9. mai. Men paraden måtte utsettes på grunn av koronapandemien.

I Russland er det påvist nesten 600.000 smittetilfeller, og det er bare USA og Brasil som har flere.

Avgjørende avstemning

75-årsdagen feires kort tid før folkeavstemningen om endringer i grunnloven som kan gi Putin mulighet til å fortsette som president til 2036.

Også folkeavstemningen måtte flyttes på grunn av koronakrisen, og den nye datoen er 1. juli. Men den første stemmegivningen begynner allerede torsdag i Moskva og byen Nizjnij Novgorod, ifølge den tyske kringkasteren DW.

Putin har ennå ikke sagt om han vil stille til valg for nok en periode – men han holder muligheten åpen.

– Jeg utelukker ikke muligheten for å stille til valg hvis grunnloven tillater det. La oss vente og se, sa presidenten nylig på russisk TV.

– Synkronisert

Politiske analytikere mener tidspunktet for paraden delvis er valgt for å styrke den russiske patriotismen i forkant av folkeavstemningen.

– Slik jeg ser det, er det helt åpenbart at Putin har valgt å synkronisere avstemningen og paraden, sier Gudrun Persson ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige til nyhetsbyrået TT.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MAKTDEMONSTRASJON: Den årlige seiersdagsparaden er en årlig politisk markering av Russlands makt gjennom å vise fram landets militære slagkraft, på samme måte som det var under Sovjetunionens dager. Også for innenrikspolitiske formål. Denne gang er det bare få dager til det skal holdes en folkeavstemning om å forlenge sittende president Vladimir Putins tjenestetid helt fram til 2036. Foto: VLADIMIR PESNYA/VIA REUTERS/NTB SCANPIX

Hun tror også det har vært viktig for Putin å holde paraden nå siden oppslutningen hans i befolkningen har sunket. En av årsakene er trolig økonomiske problemer som følge av pandemien og fallende oljepris.

Paraden holdes dessuten på samme dato som den første feiringen av seieren i andre verdenskrig i 1945.

Russlands regjering har den siste tiden kritisert vestlige land for å tone ned Sovjetunionens innsats i kampen mot Adolf Hitler.

Smitteverntiltak

Egentlig var planen at både Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron skulle vært til stede under paraden i mai.

Gjestelisten ble i likhet med datoen endret. Men Serbias president Aleksandar Vucic og Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko var til stede i Moskva, i tillegg til representanter fra blant annet India. Kinesiske soldater deltok i paraden.

Kritikere av Putin mener paraden koster for mye penger og vil øke risikoen for smittespredning. Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj har kalt Putin en «gal, grådig mann» som er ruset på makt og bruker store pengesummer på paraden.

Regjeringen mener imidlertid at nødvendige tiltak er på plass for å hindre smitte under feiringen.

Både regjeringen og de lokale myndighetene i Moskva har oppfordret folk flest til å følge paraden på TV. Krigsveteraner som deltok under andre verdenskrig, var plassert med god avstand mellom hverandre på Den røde plass.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

One comment

 • Freddy

  24/06/2020 at 18:19

  Sovjetunionen bidro sterkt til å vinne Den andre verdenskrig, det er helt sikkert. De var også det landet med største tap av soldater. Men la det være klinkende klart: Sovjetunionen kjempet kun for seg selv!

  Det at de havnet på vår side under krigen skyldes ene og alene at de ble angrepet av Nazi-Tyskland den 22. juni 1941. Før dette var forholdet mellom disse to landene styrt av Ribbentropp-Molotov-avtalen, og jeg vil også sette fokus på at Sovjetunionen faktisk er like skyldig i krigen som Tyskland ved at de avtalte på forhånd angrepet på Polen og delte landet mellom seg. Mindre enn to uker etter at Nazi-Tyskland gikk inn i Polen fra vest gikk Sovjetunionen inn fra øst!

  Slik jeg ser det burde Josef Stalin og Sovjetunionen også ha blitt dømt for angrepskrig i Nurnberg i 1946.

  President Putin er en mann som lever i fortiden. Han var KGB-tjenestemann i Leipzig da muren falt i november 1989, og han har ennå ikke kommet seg etter sjokket. Nå bedriver han dagene med å spille spill og trolle med Vesten, men uten å oppnå noe som helst. Bare stadig mer uvilje fra flere og flere land!

  Russland har ingen venner, bare partnere som de ikke liker eller kan stole på.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.