
HAR VURDERT KARTBASE: Etter å ha vurdert publiseringen av kartbasen over hemmelige forsvarsanlegg, som ble lagt ut offentlig av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) 1. september i år, har riksadvokat Tor-Aksel Busch (bildet) konkludert med at han ikke iverksetter etterforskning med mindre forsvarssjefen ber spesifikt om det. Det gjør neppe forsvarssjefen. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
Riksadvokaten avviser å sette i gang etterforskning av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for publiseringen av kartbasen over 239 forsvarsanlegg og andre skjermingsverdige objekter i Norge.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no og ERIK HATTREM / post@aldrimer.no
Det fremgår av et svarbrev som riksadvokat Tor-Aksel Busch har sendt til Styrk Heimevernet-aksjonen, og som er datert 18. oktober i år. Styrk HV anmeldte publiseringen av kartbasen 1. oktober i år, etter at Aldrimer.no avslørte saken.
Vil ikke tolke forskrift
I brevet viser Riksadvokatembedet til at publiseringen i regi av NSM skjedde på grunnlag av «Forskrift om kontroll med informasjon innhentet ved bruk av luftbårne sensorsystemer» som regulerer fotografering fra droner. Forskriften ble saksbehandlet av Forsvarsdepartementet (FD) og ble i juni i år vedtatt av regjeringen.
I paragraf 4 slås det i forskriften fast at NSM skal publisere og holde oppdatert en ugradert oversikt over forbudsområder med angivelse av hvilke forbud som gjelder. Og i paragraf 11 heter det at NSM skal gjøre tilgjengelig nødvendig informasjon om forvaltningen av forskriften, herunder liste over fastsatte forbudsområder etter paragraf 4.
Les mer: Kartbasen anmeldt til riksadvokaten
Les mer: Avslører topphemmelige militæranlegg
Les mer: Alarmen går over hele landet
Les mer: Massiv taushet
«Riksadvokaten vil på denne bakgrunn ikke av eget initiativ iverksette etterforsking av NSM, som – i så fall – vil dreie seg om hvordan denne myndigheten tolker forskriften og sitt mandat», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Terje Nybøe ved Riksadvokatembedet.
Peker på forsvarssjefen
Det eneste som kan få påtalemyndigheten til å revurdere beslutningen, er dersom forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen selv ber om etterforskning.
«Dersom Forsvarssjefen inngir anmeldelse vil riksadvokaten på vanlig måte vurdere om det er rimelig grunn til å iverksette etterforsking, jf. straffeprosessloven§ 224 første ledd. Så langt har imidlertid ikke riksadvokaten fått henvendelser som gir grunn til å tro at Forsvarssjefen vurderer å anmelde forholdet», heter det i brevet.
Les hele brevet her: 2018-10-18-Svar-fra-Riksadvokaten
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AVSLØRTE HEMMELIGE ANLEGG: NSM publiserte 1. september 2018 en ny kartbase som viser den nøyaktige lokaliseringen og skjermingsområdene rundt 239 militære og andre skjermingsverdige anlegg i Norge. Skjermpdump: ALDRIMER.NO
I et intervju med Aftenposten 27. september i år, stilte forsvarssjefen seg langt på vei bak publiseringen av kartbasen, selv om både Generaladvokaten, Cyberforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet i forkant hadde reist svært kritiske innvendinger.
Les mer: Advarte mot løsningen som ble valgt
– Om fremmed etterretning har et ønske om å vite hvor vi har ting, har de en masse kilder de kan lene seg på. Jeg tror at de har et veldig godt bilde, uttalte admiral Haakon Bruun-Hanssen. På spørsmål fra avisen om han så på kartet som en trussel mot militære anlegg, svarte forsvarssjefen:
– Nei, jeg vil ikke gå så langt. Men at dette er et område der det ligger dilemmaer, det er åpenbart, sa Bruun-Hanssen.
Håper på anmeldelse
Styrk HV ønsker ikke å uttale skuffelse etter svaret fra Riksadvokaten.
— Å avvente en formell anmeldelse er ikke uvanlig, så det var ikke veldig uventet, sier Sjak R. Haaheim i Styrk HV til Aldrimer.no.
Til tross for forsvarssjefens tidligere uttalelser, har Styrk HV likevel et håp om at saken skal bli anmeldt derfra, slik at dette kan utløse en formell etterforskning av saken.
— Det vil være ryddigst at forsvarssjefen er den som anmelder spredning av detaljert informasjon til både statlige og ikke-statlige aktører. Generaladvokaten – som juridisk rådgiver – har jo gjort noen juridiske vurderinger som kan være nyttige i den forbindelse, sier Haaheim, som selv er advokat og har bakgrunn fra politiet.
Skadepotensiale
Styrk HV krever at det gjøres en grundig og uavhengig vurdering av skadepotensialet knyttet til publiseringen av kartbasen, som har ført til meget sterke reaksjoner fra eksperthold. Eksperter har kalt publiseringen en gavepakke ikke bare til russisk etterretning, men også for terrorgrupper som ønsker å ramme Norge.
Les mer: Terrorforsker: Kartbase øker terrorfaren
Les mer: — Kan blinde landets beslutningstakere
Les mer: Tidligere HV-topp: — Rikets sikkerhet i fare
Les mer: Forsvarsekspert: — Å herregud
Les mer: Tidligere e-topp: — Dette er helt sykt!
— Vi avventer nå en grundig vurdering av skadepotensialet av spredningen til ikke-statlige aktører, og regner med at Generaladvokatens vurderinger vil veie tungt. Debatten om denne særnorske måten å informere verden på ruller videre på våre plattformer. Vi er glade for en sterk folkelig sikkerhetsbevissthet, sier Haaheim.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.