EuropaRussere og saudiere topper britisk sanksjonsliste

NTB07/07/20203 min

Titalls russiske og saudiarabiske statsborgere anklages for menneskerettighetsbrudd og ilegges sanksjoner i Storbritannia. Russland truer med gjengjeldelse.

Dette er første gang at Storbritannia på egen hånd utpeker og straffer personer og organisasjoner som er anklaget for brudd på menneskerettighetene, skriver The Guardian.

Tidligere har Storbritannia nøyd seg med å følge sanksjonsregimene fra EU og FN.

Til sammen 49 personer og organisasjoner er underlagt sanksjonene, som innebærer at aktørenes midler og eiendeler blir fryst, i tillegg til at de ilegges innreiseforbud til Storbritannia.

– Denne regjeringen er forpliktet til å sørge for at Storbritannia blir en enda sterkere aktør i kampen for det gode her i verden. De som er skyldige i de verste menneskerettighetsbruddene, vil bli holdt ansvarlige av oss, sier utenriksminister Dominic Raab.

Truer med gjengjeldelse

25 av personene er fra Russland. De utpekes på grunn av antatt tilknytning til dødsfallet til advokaten Sergej Magnitskij, som døde i et russisk fengsel i 2009. Magnitskij arbeidet tidligere for den britiske finansmannen og Putin-kritikeren William Browder.

Russiske myndigheter truer Storbritannia med gjengjeldende tiltak etter at nyheten om sanksjonene ble kjent.

– Russisk side forholder seg til retten om å innføre gjengjeldende tiltak i forbindelse med Storbritannias fiendtlige beslutning, heter det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London mandag kveld.

Khashoggi-involverte rammes

I tillegg er også 20 saudiarabiske statsborgere rammet av sanksjonene. Det britiske utenriksdepartementet mener at disse hadde en rolle i drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018.

På sanksjonslista står også personer fra Myanmar og Nord-Korea, ifølge The Guardian.

USA hyller sanksjonene, og utenriksminister Mike Pompeo mener at de markerer starten på en ny æra for amerikansk og britisk samarbeid etter brexit.

– USA vil fortsette å oppsøke allierte og partnere for å ta i bruk alle tilgjengelige midler for å nekte adgang til USA og internasjonale finansielle systemer til alle de som tar del i alvorlige brudd på menneskerettigheter, sier Pompeo.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.