NorgeSenterpartiet åpner for å omfavne Schengen

NTB26/06/20203 min
Parlementarisk leder og stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp). Foto: SP
REVURDERER STANDPUNKT: Programkomiteen i Senterpartiet ber grasrota vurdere å omfavne Schengen-samarbeidet, opplyser programkomiteens leder, stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp). Foto: SP

Senterpartiets programkomité ber grasrota i partiet vurdere å skrote standpunktet om at Norge må forlate Schengen-samarbeidet.

Av KRISTIAN SKÅRDALSMO / post@aldrimer.no

– Organisasjonen bør avklare om vi skal stå fast på det vi har ment tidligere, eller velge en annen innfallsvinkel og bruke Schengen-samarbeidet til å styrke kriminalitetsbekjempelsen, sier programkomiteens leder Marit Arnstad til NTB.

I dag er partiets politikk at Norge må ut av det europeiske grense- og politisamarbeidet og gjeninnføre nasjonal grensekontroll.

Men i et forslag som fredag sendes ut til partiorganisasjonen, utfordrer programkomiteen «ortodoksien» og setter opp et klart alternativ til dagens kurs.

– Av og til må alle partier teste litt – skal vi velge formuleringene fra tidligere, eller har vi en annen innfallsvinkel basert på en fornyet debatt? sier Arnstad.

«Styrke samarbeidet»

Alternativet åpner implisitt for at Norge skal forbli i Schengen-samarbeidet, men at Sp vil «styrke samarbeidet om kriminalitetsbekjempelse mellom Schengen-landene.»

Videre inngår det i dette forslaget å opprettholde den nordiske passfriheten, styrke Tollvesenets bemanning ved grensene og styrke bevilgningene til samarbeid mellom «tollvesen, grensemyndigheter og lokalt politi i grenseområdene».

– Betyr dette at Sp er blitt mer positive til internasjonalt samarbeid?

– Dette er ikke et signal om at Sp er i ferd med å bli mer EU-vennlig eller endre noe som helst når det gjelder vår holdning til EU og EØS. Det er en refleksjon av hvordan akkurat kriminalitetsbekjempelse kan fungere mellom land, sier Arnstad.

Utmelding

Tradisjonelt er EU, EØS og Schengen harde nøtter å knekke i et rødgrønt samarbeid. Både SV og Sp er med sin motstand mot EØS-avtalen på kollisjonskurs med Arbeiderpartiet.

I 2013, et halvår før de rødgrønne tapte valget, vedtok Sps landsmøte at Norge skal melde seg ut av Schengen-samarbeidet.

– Vårt syn har vært at Schengen-samarbeidet gir oss mindre kontroll med hvem som krysser grensene, og at vi derfor ikke bør ha Schengen-avtalen, men styrke grensekontrollen, sier Arnstad.

Hun peker samtidig på at det er deler av Schengen-samarbeidet som har fungert godt. Arnstad trekker fram informasjonsdeling, lokalt politisamarbeid i grenseområder og at passmyndighetene kan samarbeide om å oversikt over miljøer og grupperinger.

Et komplett utkast til nytt partiprogram skal være klart 1. oktober. Politikken for stortingsperioden 2021–2025 skal vedtas på Sps landsmøte i midten av mars neste år.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.