VerdenSivile flykter fra tyrkisk offensiv i Nord-Irak

NTB23/06/20203 min

Sivile flykter fra landsbyer i Nord-Irak etter at Tyrkia har trappet opp angrepene mot militante kurdere i nabolandet.

De tyrkiske angrepene er blitt kraftig fordømt av irakiske myndigheter.

Nå har mange av innbyggerne i landsbyen Keshani lastet eiendelene sine opp på lastebiler og tatt med seg buskapen sin ut av landsbyen, som ligger like ved grensen.

Startet offensiv

Tyrkia startet i forrige uke en offensiv rettet mot det tyrkiske myndigheter mener er stillingene til Kurdistans arbeiderparti (PKK), som i flere tiår har kjempet mot tyrkiske regjeringsstyrker i Tyrkia.

De som flykter, sier de er redd for flyangrep og for at tyrkiske soldater skal gå inn i boligene dere. Offensiven består både av luftangrep og bakkestyrker.

– Vi er redd på grunn av tyrkerne. Vi vil ikke at barna våre skal bli drept, så vi må dra, men vi har ikke noe sted å reise til, sier en kvinne på vei bort fra Keshani til nyhetsbyrået AP.

Ingenting igjen

– Det er ingenting igjen, og regjeringen vår gjorde ingenting, sier hun videre.

Om lag 15 familier bor i landsbyen, der de fleste lever av jorda og beitedyr, ifølge Delsher Abdulsatatr, som er ordfører i en naboby.

Minst sju sivile skal ha blitt drept under offensiven. Tyrkia har meldt at to tyrkiske soldater er drept, den siste døde på sykehus søndag etter at han ble såret i kamp.

Nord-Irak er et selvstyrt kurdisk-irakisk område, og Tyrkia anklager myndighetene for ikke å ha gjort noe for å bekjempe PKK.

I forrige uke ble Tyrkias ambassadør til Bagdad kalt inn på teppet to ganger for å få overlevert svært kraftige protester mot offensiven.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.