
FRYKTER FOR KVALITETEN PÅ OFFISERENE: Ruth Grung (Ap) frykter utdanningsreformen svekker Forsvaret, og mener Sjøkrigsskolen ribbes for fagpersonell. I dag tok hun opp saken i Stortinget. Foto: STORTINGET
– Profesjonsutdanningen brytes ned og Sjøkrigsskolen ribbes for fagpersonell. Det mener Ruth Grung (Ap), som i dag konfronterte forsvarsministeren om utdanningsreformen i Forsvaret.
Av THORSTEIN KORSVOLD / thorstein@aldrimer.no
Forsvaret er midt i en krevende utdanningsreform. Penger skal spares, skoler skal slås sammen og utdanningsløpet blir for mange kortere enn det er i dag.
Men både offiserenes organisasjoner og deler av opposisjonen på Stortinget er skeptiske til det som nå skjer. De frykter at kvaliteten rammes. I dag tok Ruth Grung (Ap) saken opp i Stortingets spørretime:
– Stortinget har vært tydelig på at innsparing ikke skal gå på bekostning av kvaliteten i utdanningen. Nå skal fremtidige sjøkrigere rekrutteres rett fra videregående og få kun 13 måneder med praktisk opplæring på Sjøkrigsskolen og resten av de tre årene på ulike lokaliteter rundt i landet. Resultatet er at uerfarne offiserer sammen med befal med vesentlig kortere utdanning skal lede vernepliktige. Tar statsråden ansvar for at dette vil sikre god rekruttering, og kvaliteten i fremtidens stadig mer krevende forsvar?
– Forsvaret skal utvikles for å møte fremtidens kompetansebehov. Vi er nødt til å ha en utdanning som former spesialistene, og en som former offiserene. Utdanningsreformen skal ivareta behovet for begge kategoriene. De vil inneha nødvendig kompetanse som fyller Forsvarets behov. Kvaliteten skal dekke Forsvarets behov, samtidig som vi reduserer kostnadene. At det kan oppstå utfordringer i overgangen, kan vi ikke se bort fra, svarte Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MENER REFORMEN ER GOD: Utdanningen i Forsvaret endres. Det har avstedkommet kritikk, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er trygg på at reformen er god. Her fra et besøk på Haakonsvern. og KNM Roald Amundsen. Foto: JAKOB ØSTHEIM/FORSVARET
– Ribbes for fagpersonell
Grung mente likevel at reformen først og fremst er preget av kutt, og ville ha svar på om man får mer robuste fagmiljø på den måten.
– Målet med reformen var å gjøre utdanningen mindre fragmentert, men resultatet er blitt det motsatte. Sjøkrigsskolen har aldri hatt et sterkere fagmiljø enn det de hadde frem til nå. Men nå ribbes de for fagpersonell, de er pålagt å skjære ned med et betydelig antall ansatte, ansatte med doktograd har sluttet, og flere med spisskompetanse må også slutte. Mener ministeren at vi får mer robuste fagmiljø gjennom å svekke Sjøkrigsskolen, fragmentere utdanning og sentralisere mer til Oslo?
– Jeg mener at vi får en bedre utdanning når vi ser utdanningsreformen og ny militær ordning i sammenheng. Vi bygger en ny type offiser, og en ny type spesialist, svarte statsråden.
– Det virker som om ministerens beskrivelse ikke samsvarer med det inntrykket jeg får når jeg møter folk ved Sjøkrigsskolen. Fremtidens opplæring skal skje på mange forskjellige lokaliteter, det blir lite tid til praksis, man skal rekruttere rett fra videregående skole, og den helhetlige profesjonsutdanningen brytes ned. Hvilke argumenter har ministeren for at kvaliteten nå blir bedre?, fulgte Grung opp med.
– Vi vil trenge en annen type offiser og en annen type spesialist i fremtiden, fordi bildet vil være mer komplisert. Vi bruker de sivile høyskolene for å få mer penger til bedre spesialistutdannelser i Forsvaret, den militære kjernekompetansen. Det er en god endring, avsluttet Bakke-Jensen.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.