NordenSkal sikre Norge koronavaksiner

NTB26/08/20202 min

Sverige vil kjøpe inn ekstra mange koronavaksiner gjennom EUs innkjøpsavtale for å kunne videreselge de til Norge og Island, melder NRK.

Helseminister Bent Høie (H) bekrefter overfor NRK at Norge ikke får kjøpe vaksiner gjennom EUs vaksineavtale. Men Sverige har fått de andre medlemslandene i EU til å avgi rundt 3 prosent av sine vaksiner så EØS-landene også kan få kjøpe.

– Sverige kjøper inn mer doser enn vi har rett til, for å selge videre til Norge og Island. Det er den praktiske måten vi løser dette på. Det er på det rene at alle medlemsland har gått med på å dele av sine doser, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til NRK.

EU-kommisjonen har inngått kjøpsavtale med legemiddelgiganten AstraZeneca, og forhandler med tre andre produsenter om å kjøpe vaksiner til unionens borgere.

– Jeg opplever veldig trygghet for at Norge blir ivaretatt, men det krever ekstra arbeid fra Norge sin side, og at vi har gode venner i EU-systemet. Det er et betydelig arbeid som legges ned fra norsk utenrikstjeneste nå, sier Høie.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.