NorgeSp trekker seg fra LTP-forhandlingene

NTB17/11/20204 min
5. september 2017: StyrkHV, Bevar Andøya Flystasjon og Bevar 339 skv og helikopterbasen på Bardufoss arrangerer en demostrasjon/markering mot forsvarsplanen Høyre, Ap og FrP har vedtatt sammen. Fra v. Geir Dolonen-Marthinussen fra Styrk HV, Liv Signe Navarsete (Sp) og Eirik Sivertsen (Ap). © Fredrik Naumann/Felix Features
PROTEST: Senterpartiet og forsvarspolitisk talskvinne Liv Signe Navarsete trekker seg fra forhandlingene om et forlik om neste langtidsplan for Forsvaret. Her avbildet under en demonstrasjon i regi av StyrkHV, Bevar Andøya Flystasjon og Bevar 339 skv og helikopterbasen på Bardufoss 5. september 2017.  Foto: FREDRIK NAUMANN/ALDRIMER.NO

Senterpartiet vil ikke lenger delta i forhandlingene på Stortinget om en ny langtidsplan for Forsvaret. Partiet raser mot «lave ambisjoner» i regjeringens plan.

– Senterpartiet kan ikke akseptere en langtidsplan som ikke gir Forsvaret det løftet det trenger, sier forsvarspolitisk talsperson Liv Signe Navarsete til NTB.

– Norge trenger et sterkere forsvar. Vi kan ikke se at det er mulig å skape et flertall med verken Høyre eller Frp for et forsvar som er sterkt nok i våre øyne. Derfor varsler vi nå at vi trekker oss fra forhandlingene.

Samtalene i utenriks- og forsvarskomiteen har pågått i to uker. Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har ikke lagt skjul på at de ønsker et bredt forlik om en ny forsvarsstruktur for årene 2021–2024.

Men med Sps exit blir det nå opp til Fremskrittspartiet og eventuelt Arbeiderpartiet å sikre flertall for planen.

Frykter økt spenning

Navarsete advarer sterkt mot å vedta regjeringens plan for Forsvaret uten et kraftig løft.

– Når Forsvaret ikke prioriteres, svekkes Norges innflytelse i våre egne nærområder, og den sikkerhetspolitiske spenningen rundt Norge kan dermed øke, frykter den tidligere partilederen.

Hun viser til at Sp har hatt tydelige prioriteringer for Forsvaret over mange år.

– Hæren må få nye stridsvogner og trenger åpenbart dedikerte helikoptre i nord stasjonert på Bardufoss. Både Hæren, Heimevernet, Sjø- og Luftforsvaret trenger flere soldater.

Navarsete hevder også at overvåkingen av norske havområder er blitt sterkt svekket som følge av den «meningsløse nedleggelsen av Andøya flystasjon».

Langt på overtid

Forsvarsplanen skal etter planen avgis tirsdag, men avgivelsen kan bli utsatt.

Én av årsakene til det er at budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og Frp drar ut. Opposisjonens krav om mer penger til flere folk i Forsvaret allerede i 2021 krever økte økonomiske rammer.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: ALEXANDER SYLTE/FORSVARET

– Det blir nok ikke avgivelse fra komiteen innen fristen tirsdag, sa komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) til VG mandag.

I 2017 forhandlet Høyre og Frp, som da satt sammen i regjering, fram en langtidsplan med støtte fra Arbeiderpartiet, KrF og Venstre.

Kan bli stykkevis og delt

Men Huitfeldt la allerede mandag, før Sps exit, ikke skjult på at det spøkte for et bredt og samlet flertall for planen.

– Jeg ser for meg noen vedtak med brede flertall. Jeg kan bare si at Ap vil stemme for det vi er for, og at jeg har oppfordret alle partiene til å legge seg innenfor ansvarlige økonomiske rammer, sier Huitfeldt til VG.

Etter det NTB forstår, kan enden på visa bli at opposisjonspartiene fremmer sine primærstandpunkter under stortingsbehandlingen, men at de sørger for flertall ved sekundært å stemme for ulike deler av regjeringens plan.

Behandlingen av ny forsvarsstruktur er allerede solid på overtid. Årsaken er at forsvarsminister Frank Bakke-Jensens (H) opprinnelige plan, som skulle behandles i Stortinget før sommeren, ble sendt i retur til statsråden med krav om en rekke endringer. En ny plan ble lagt fram i midten av oktober.

Både Ap, Frp og Sp har krevd flere folk i Forsvaret allerede i 2021.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.