NorgeStiller åtte krav til ny forsvarsplan

NTB28/05/20206 min
Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Her avbildet sammen med komitesekretær Rune Skjerve under høringen i Stortinget tirsdag 16. januar 2018 om beslutningsgrunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon og velge Evenes som enebase for Luftforsvaret i nord. Foto: KJETIL STORMARK/ALDRIMER.NO
FIRE MÅNEDER: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen får fire måneder på seg på å oppfylle åtte krav fra opposisjonen til en ny langtidsplan for Forsvaret. Det blir dermed en travel sommer i Forsvarsdepartementet. Foto: AMBER SMITH/PENTAGON

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har fått forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret i retur. Han får fire måneder på seg til å oppfylle åtte krav.

Av KRISTIAN SKÅRDALSMO

Det fremgår av innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, som ble klar denne uken.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: ALEXANDER SYLTE/FORSVARET

Øverst på listen til Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV står kravet om at tidsperspektivet kortes ned fra åtte år, som regjeringen legger opp til.

«Hovedtidsperspektivet og planens operative del skal være fire år, men planen må gjerne peke videre mot 8, 12, 16 eller 20 år,» skriver partiene.

Bakke-Jensen må nå utarbeide et nytt forslag «så snart som mulig og senest innen 15. oktober», krever opposisjonen.

Valutasmell

Også koronapandemien og konsekvensene den har for norsk økonomi, påvirker arbeidet med forsvarsplanen.

Som NTB nylig skrev, ryker Forsvaret på en ekstra valutautgift på 750 millioner kroner per år fra og med 2021, anslår Forsvarsdepartementet – totalt 3 milliarder kroner for årene 2021–2024.

Årsaken er at den norske kronen har svekket seg betydelig mot blant annet dollar. Det innebærer at materiell Norge kjøper fra USA, som nye kampfly, blir dyrere. Dette perspektivet må inn i langtidsplanen, krever opposisjonen.

– De økonomiske konsekvensene av korona-pandemien må tas høyde for, blant annet endringer i kronekursen, heter det.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)


FAKTA: Opposisjonens åtte krav

Her er kravene fra Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til nytt forslag til langtidsplan for Forsvaret:

  1. Hovedtidsperspektivet og planens operative del skal være fire år, men planen må gjerne peke videre mot 8, 12, 16 eller 20 år.
  2. Gjennomgående må planen ha langt større innslag av tids- og tallfesting.
  3. Planen må i langt større grad konkretisere hvilke tiltak regjeringen mener forsvarssektoren skal iverksette i fireårsperioden for å gjennomføre måltallene både for effektivisering og avbyråkratisering.
  4. Sjøforsvarets framtidige fartøysstruktur må avklares, sett i sammenheng med det øvrige Forsvaret.
  5. Planen må inneholde en opptrappingsplan for antall ansatte i Forsvaret, sett i sammenheng med videreutviklingen av Forsvarets utdanningssystem.
  6. Planen må inneholde en tabell med oversikt over viktige tiltak, investeringer og beslutninger vedtatt i 2016, med oppdatert informasjon om status og hvorvidt tiltakene er gjennomført, utsatt, endret, e.l.
  7. De økonomiske konsekvensene av korona-pandemien må tas høyde for, blant annet endringer i kronekursen.
  8. En ny plan bør omtale korona-pandemiens konsekvenser både for Forsvaret selv og Forsvarets bistand til øvrig samfunnsberedskap.

(Kilde: Innstilling fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité)


 

Et annet krav er at en ny forsvarsplan bør omtale koronapandemiens konsekvenser både for Forsvaret selv og Forsvarets bistand til øvrig samfunnsberedskap.

Etterlyser fakta om kutt

Også regjeringens pålegg om effektivisering i forsvarssektoren må bli tydeligere, krever Ap, Frp, Sp og SV.

Planen må «i langt større grad konkretisere hvilke tiltak regjeringen mener forsvarssektoren skal iverksette i fireårsperioden for å gjennomføre måltallene både for effektivisering og avbyråkratisering», kjent som AB&E-reformen.

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: THORSTEIN KORSVOLD/ALDRIMER.NO

– Det er grenser for hvor lenge en kan fortsette å kutte med ostehøvel før det går utover operativ evne, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB nylig. Han pekte spesifikt på AB&E-kutt og et innsparingskrav på en halv milliard i året de neste fire årene.

Samtidig krever opposisjonen økonomiske tallstørrelser som tidligere har vært inkludert i langtidsplaner.

«Gjennomgående må planen ha langt større innslag av tids- og tallfesting», skriver de.

Personell

Også personellsituasjonen blir tatt opp i innstillingen.

På personellsiden økes i regjeringens plan antallet årsverk med 2.500 innen 2028, mens antallet vernepliktige økes med 3.700 fram til 2028.

Men det aller meste av økningen skjer etter 2024.

«Planen må inneholde en opptrappingsplan for antall ansatte i Forsvaret, sett i sammenheng med videreutviklingen av Forsvarets utdanningssystem,» krever opposisjonen.

Sjøforsvarets fartøyer

I sitt forslag tar regjeringen til orde for å gå i gang med en ny fartøystruktur for Sjøforsvaret, et arbeid som skal være sluttført fram mot 2024. Det holder ikke for Ap, Frp, Sp og SV.

«Sjøforsvarets framtidige fartøysstruktur må avklares, sett i sammenheng med det øvrige Forsvaret – i det minste tilstrekkelig klargjort for at Stortinget eventuelt kan fatte informerte beslutninger om framskynding av maritime anskaffelser», skriver de.

Det etterlyses også klar beskjed om status for gjennomføring status for tiltak, investeringer og beslutninger tatt i forrige langtidsplan i 2016.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.