NATO/USAStoltenberg: – Kinas fremvekst en trussel

NTB08/06/202014 min

Nato-sjef Jens Stoltenberg ser økende trusler i kjølvannet av Kinas fremgang og vil ha et mer globalt Nato når han reflekterer over veien fram mot 2030.

– Kinas fremvekst fører til en grunnleggende endring i verdens maktbalanse. Det skjerper kampen om økonomisk og teknologisk overtak og skaper flere trusler mot åpne samfunn og individets rettigheter. Det øker konkurranse om våre verdier og levesett, sier Stoltenberg mandag.

Utsagnet er en del av et foredrag der han åpnet refleksjonsprosessen som ble vedtatt på toppmøtet i desember. I mellomtiden har verden – også Nato – blitt rammet av koronapandemien.

– Covid-19 har endret livet på måter ingen kunne forutse. Men truslene mot vår sikkerhet er ikke blitt borte, snarere tvert imot. Pandemien har forsterket eksisterende trender og spenninger, sier Stoltenberg.

– Global allianse

Refleksjonsprosessen, som nå har fått navnet Nato 2030, handler om hvordan Nato skal forholde seg til en ny normal, der Russland fortsetter sine militære aktiviteter og IS og andre terrorgrupper fortsatt er aktive, samtidig som Kina altså gjør seg stadig mer gjeldende.

Generalsekretærens svar er at Nato fortsatt må være militært sterkt og bli mer politisk samlet og se verden i et bredere perspektiv.

– I en verden med global konkurranse, der Kina nærmer seg – fra Arktis til cyberrommet – må Nato være en mer global allianse. Det handler ikke om global tilstedeværelse, men et globalt perspektiv, sier generalsekretæren.

I tillegg til fortsatt tette bånd på tvers av Atlanteren, tar han til orde for nærmere samarbeid med land som Australia, New Zealand, Sør-Korea og Japan.

– Politisk vilje

Generalsekretæren ser for seg å bruke et bredere spekter av virkemidler, både «militære og ikke-militære, økonomiske og diplomatiske».

– Dette er viktig når vi jobber sammen for å gjøre våre samfunn og økonomier mer motstandsdyktige, sier han. Stoltenberg minner igjen om at Nato er det eneste forumet der Europa og Nord-Amerika møtes hver dag.

– Vi har strukturene og institusjonen på plass. Det som trengs er en politisk vilje til å bruke Nato, og – om nødvendig – handle for å ivareta vår felles sikkerhet.

Forsvarsalliansen skal fortsatt være fundamentet.

– Dette handler ikke om å finne opp Nato på nytt, men å gjøre alliansen enda sterkere.

Svar på «hjernedød»

Nato 2030 kommer i kjølvannet av at Frankrikes president Emmanuel Macron omtalte alliansen som «hjernedød» kort tid før Nato-landenes stats – og regjeringssjefer møttes i London i desember. Målet er å styrke samholdet i Nato, øke den politiske konsultasjonen og koordineringen mellom landene og styrke Natos politiske rolle.

– Dette er en mulighet til å reflektere over hvor vi ser alliansen om ti år og hvordan den kan fortsette å holde oss trygge i en mer usikker verden, sier Stoltenberg.

En ekspertgruppe bestående av fem menn og fem kvinner skal gi Stoltenberg råd i prosessen. Gruppen ledes av Tysklands tidligere forsvarsminister Thomas de Maizière og amerikanske Wess Mitchell. Sistnevnte var fram til i fjor USAs viseutenriksminister med ansvar for europeiske saker.

– Mine anbefalinger vil være en del av grunnlaget når Nato-lederne staker ut kursen på neste års toppmøte, avslutter Stoltenberg.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

 • Freddy

  09/06/2020 at 15:36

  Det er enormt viktig at vi i den demokratiske og frie verden konsoliderer oss og står sterke sammen. Vår frihet og sikkerhet avhenger av det!

  Jeg mener at dagens situasjon er en større trussel mot vår sikkerhet enn den kalde krigen. I Russland sitter Putin og driver sitt stygge spill mot Vesten, og nå får vi et stadig sterkere Kina som driver sitt aggressive «Wolf Warrior-diplomati».

  Flere grep må tas:

  NATO må utvides. Flere land bør bli medlemmer. Alle frie og demokratiske land i Europa, som f.eks. Sverige, Finland, Østerrike, Sveits og Irland, bør melde seg inn.

  Videre mener jeg at Australia, New Zealand, Japan, Sør-Korea også må få medlemskap, og på sikt flere land ellers i verden. Men et krystallklart krav til alle medlemmer må være at de er fullt ut demokratiske, har rettssikkerhet og humane verdier.

  EU bør også konsolideres og styrkes. Alle europeiske land bør melde seg inn og EU burde bli litt mer føderalt.

  Et stort problem for EU i dag er at medlemslandene ikke greier å stå samlet i viktige spørsmål, sånn som å motstå farlig kinesisk innflytelse. Italia har jo allerede meldt seg inn i Kinas Belt and Road Initiative, og vi ser også at EU og dets medlemmer ikke tør å være alt for kritiske mot Kina når disse krenker andre land eller bryter menneskerettighetene til egne eller andre lands folk.

  Vi må også være bevisste på hvilke land vi handler med. Hovedgrunnen til at Kina har blitt så mektig er jo at vi handler produkter fra dem. Kinesisk økonomi er nå i ferd med å klatre oppover på evolusjonsstigen og de lager stadig bedre produkter. Det er forventet at Kina vil bli verdens største økonomi etterhvert og dette gir dem muskler og selvtillit til stadig å ekspandere og øke sin aggressive oppførsel.

  Jeg skulle likt å se at EU og USA fikk istand en frihandelsavtale. Hvis dette skjedde ville Vesten ha beholdt sin posisjon som verdens største økonomi. Dette ville vært bra for vår sikkerhet og stabilitet.

  Tiden er inne for at frie og demokratiske land samordner seg militært, politisk og økonomisk.

  United we stand, divided we fall!

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.