NorgeStortinget krever nasjonal produksjon av medisiner

NTB15/05/202022 min

Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen planlegger for hvordan Norge skal være selvforsynt med viktige medisiner.

Forslaget fra Ap, Sp, SV, Rødt, Frp og MDG ble stilt i forbindelse med behandling av nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023, skriver Klassekampen.

Det er etter det avisen erfarer basert på innspill fra LO og NHO og vil pålegge regjeringen å planlegge hjemlig produksjon av «viktige legemidler, herunder antibiotika».

Frykter medisinmangel

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV peker på at store deler av legemiddelproduksjonen skjer i land som Kina og India.

– I en krise, som en pandemi, kan det gjøre det vanskelig å få medisiner til Norge. Vi har snakket mye om matsikkerhet, og det er viktig, men medisinmangel er også svært viktig å unngå, sier han til Klassekampen.

Om legemidlene skal produseres av private selskaper eller det offentlige kommer ikke fram av forslaget. Frp mener det ville være «dyrt og ineffektivt» om det offentlige skal stå for produksjonen, mens Fagforbundet mener statlig eierskap bør vurderes.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

2 comments

 • Freddy

  16/05/2020 at 17:30

  Slik jeg har forstått det så produserer Kina i dag mesteparten av verdens behov for antibiotika og enkelte andre viktige medisiner. Dette betyr i praksis at vi er avhengige av Kinas godvilje. Hvis Kina blir sinte på oss kan de finne på å straffe oss med medisinstopp. Et skremmende scenario!

  Jeg mener at vestlige og demokratiske land burde samarbeide om egen medisinproduksjon og -distribusjon. Vi burde være selvforsynt med medisin.

  Så lenge vi er avhengige av medisin fra Kina er vi sårbare.

  Reply

 • Einar Bråthen

  17/05/2020 at 08:55

  Fra et legmanns synspunkt er det naturlig å tro at medisinbruken i de nordiske landene er temmelig lik for Norge, Sverige, Finland og Danmark. Siden medisinproduksjon sies å være dyr (det er neppe tilfeldig at Kina og India står for en stor del av behovet), bør det innledes et nordisk samarbeide om slik produksjon.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.