
STRIDSPLANER: Sjefen for Sveriges tredje brigade, Lars Karlsson, gjennomgår stridsplanene i forbindelse med Sveriges deltakelse på norske Cold Response 2016. Foto: ANNA NOREN/FORSVARSMAKTEN
ANALYSE: Fremtredende fagmiljøer i Sverige, herunder både analytikere i den Militära underrettelses- og säkerhetstjänsten (MUST) og innad i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, mener landet er under løpende og stadig mer alvorlige hybridkrig-angrep fra Russland. Svenske myndigheter frykter at det verste ennå ikke er kommet.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det pågår nå et intenst arbeid for å avdekke tekniske spor etter de siste dagenes alvorlig hendelser. Målet: For å se om det kan dokumenteres at Russland – igjen – står bak.
Nesten hver eneste dag blir Sverige utsatt for alvorlige cyberangrep. Mange av disse angrepene er det Russland som står bak, mener svenske myndigheter. De fleste sakene blir aldri gjort kjent offentlig. Men de siste dagene, ukene og månedene har det skjedd en oppsiktsvekkende eskalering i Norges naboland.
- To TV-og kommunikasjonsmaster er blitt utsatt for sabotasje, ytterligere en mast har falt ned og et fremmedlegeme ved en fjerde mast utløste full bombealarm. Kommunikasjonsmastene er viktige innslag i Sveriges evne til å gi informasjon til sivilbefolkningen i alvorlige krisesituasjoner. Svensk politi mener fremmed makt kan stå bak. Det eneste landet som kan ha både kapasitet og intensjon om å ramme Sverige, blir ansett for å være Russland.
- Sveriges Radio ble onsdag hacket og en falsk nyhetsmelding om et alvorlig terrorangrep mot Arlanda ble sendt ut i sosiale medier.
Store, svenske medier ble så sent som 19. mars utsatt også for koordinerte tjenestenektangrep som man mener kan spores tilbake til Russland.
Les mer: Svenske medier utsatt for samordnet hacking (ekstern lenke)
Torsdag denne uken kom det nye omdreininger:
- Radarsystemene for lufttrafikken i Stockholm-området og store deler av Sverige gikk ved 11-tiden ned for telling. Det svenske Luftfartsverket har opplyst til svenske medier at problemene skyldtes «en datakommunikasjonsfeil». Infrastrukturminister Anna Johansson (S) opplyste torsdag til nyhetsbyrået TT at svenske myndigheter foreløpig ikke vet hva som forårsaket feilen. Hun bebuder undersøkelser for å forsøke å avklare dette nærmere.
- Billettsystemet til Statens Järnvägar (SJ) – det svenske NSB – opplevde store driftsproblemer. Lenge var det umulig å kjøpe billetter elektronisk.
Trolig har det de siste dagene også vært andre alvorlige hendelser som offentligheten ikke har fått kjennskap til. Mer om det litt senere.
Bak lukkede dører er det i Sverige en sterk og økende bekymring for at hendelsene ikke er tilfeldige. Sverige sitter allerede med sterke indisier og opplysninger som antyder at hendelsene inngår i Russlands stadig mer dristige hybridkrig-fremstøt mot Sverige. Fremtredende analytikere både i den svenske militære etterretningstjenesten – Militära underrettelses- og säkerhetstjänsten (MUST) og i svenske Säkerhetspolisen (Säpo) mener – ifølge ulike kilder – at det er Russland som står bak.
Det er for øyeblikket uklart hvor sterke tekniske bevis Sverige egentlig har. Frykten for en eskalering kan føre til at omverdenen heller aldri får vite det. Den gjeldende forståelsen innad i NATO og i både Sverige og Finland er at maktapparatet og de nasjonale regjeringene bør søke å avskjære en eskalering gjennom å holde så mange alvorlige hendelser som mulig skjult. Vurderingen er at åpenhet vil kunne føre til folkelige krav om en motreaksjon mot Russland. Det, ifølge den rådende doktrinen, vil igjen kunne føre til at situasjonen kan komme ut av kontroll.
En slik strategi er trolig uklok, påpeker enkelte analytikere, i møtet med et land som er kjent for stadig å flekse sine militære muskler og for å teste grensene for hva de kan slippe unna med. Derfor er det også uenighet på regjeringsnivå i flere land om strategien. Det er tilfellet også i Norge.
Russland har utviklet avanserte metoder for såkalt hybridkrigføring, kalt Gerasimov-doktrinen (etter sjefen for den russiske generalstaben). Gjennom ulike virkemidler, der Russland ikke er åpen avsender, søker man å oppnå viktige gevinster og mål uten å måtte ta belastningen som medfølger ved bruk av mer tradisjonell militærmakt. Cyberangrep, utpresning, kidnappinger, informasjonsoperasjoner, tvangsdiplomati, forsøk på å skape konflikter som kan gi militært handlingsrom, trakassering og manipulasjon av sosiale medier er bare noen av virkemidlene.
Uten en tydelig og tøff motreaksjon vil Russland søke å fortsette å teste grensene, for å se hvor langt landet kan drive sin strategi uten at man opplever vesentlig belastning. I denne sammenhengen fremstår Sverige som et land Russland føler at det går an å herse litt med. Sverige er ikke medlem av NATO. Samtidig kan det vært viktig for Russland å minne Sverige om at de ikke bør blande seg for mye inn i den pågående revirkampen mellom Russland og NATO om militær kontroll i Østersjøen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOTLAND: Wartofta stridsvognskompani i Skaraborgs regiment trener med stridsvagn 122 for å kunne forsvare Gotland mot fiendtlige angrep. Øvelsen fant sted i november 2015. Foto: JIMMY CROONA/FÖRSVARSMAKTEN
Men Sverige kan heller ikke utelukke at de siste dagenes hendelser også kan være opptakten til noe som blir enda vondere og vanskeligere. Spørsmålet er bare på hvilken måte og hva som eventuelt er Russlands delmål eller endgame. Av mer begrensede militære scenarier, frykter Sverige at Gotland kan stå utsatt til. Bekymringen understrekes ytterligere ved at det denne uken pågår en større svensk-finsk marine- og landøvelse ved og på den strategisk viktige øygruppen i Østersjøen. Øvelsen blir kalt Swefinex.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØVELSE: Havna i Visby fylles opp med svenske og finske marinefartøy i forkant av samarbeidsøvelsen SWEFINEX 2016. Foto: MICHAELA LINGE / FÖRSVARSMAKTEN
Det militære nærværet fra Russland og NATO er også stort, for å monitorere løpende hva som skjer. Hyppigheten av flyvninger med spionfly og annen overvåkingsvirksomhet er stor. Det er dessuten frykt for at det skal skje en ytterligere eskalering når Østersjøen i juni i år skal være åsted for en stor marine- og flyøvelse i regi av NATO. BALTOPS 2016 inkluderer rundt 35 marinefartøy og 70 fly.
Les mer: Stor militær aktivitet i Østersjøen
Hendelsene i Sverige de siste dagene har ført til krisemøter på ulike møter innenfor det svenske regjeringsapparatet. Her forsøker man både å avdekke hva som er skjedd samt å forberede seg på mulige, nye omdreininger. Hendelsene de siste dagene har også en forhistorie.
Tidlig i november i fjor varslet svenske myndigheter – enten via MUST eller Försvarets Radio Anstalt (FRA) – NATO om et pågående og alvorlig cyberangrep mot landet. Det internasjonale kraftselskapet Vattenfall ble i hastemeldingen til NATO identifisert som et mulig mål for angrepet. Overfor NATO ble en APT-gruppering (hackergruppe som har kompetanse til har gjennomført de mest alvorlige cyberangrepene, kalt advanced persistant threat, APT) med tilknytning til Russland nevnt å stå bak angrepet. APT-gruppen har tidligere gjennomført oppdrag for den russiske militære etterretningstjenesten GRU.
Samtidig som Sverige meldte om det alvorlige cyberangrepet til NATO, opplevde landet tilsvarende problemer i flytrafikken som denne uken. Den gang hevdet det svenske Luftfartsverket at det var en solstorm som var årsaken til at datasystemet til svenske flygeledere falt ut.
Les mer: Sverige varslet NATO om cyberangrep
Les mer: Russiske cyberangrep mot Norge øker
Les mer: – Russland tester grensene
Les mer: – Omfattende hybridkrig mot Vesten
Samtidig som Sverige meldte fra til NATO om et pågående cyberangrep, registrerte NATO jamming av ulike sambandskanaler for flytrafikk i Østersjøområdet. Signalene ble sporet tilbake til en ny kommunikasjonsmast som Russland har satt opp i den militære enklaven Kaliningrad, sør for Litauen.
Bare få dager etter hendelsene i Sverige og Østersjøen gikk russiske hackere til angrep mot kraftselskaper i Ukraina. 15. november skjedde det første av minst tre angrep, hvorav de to store skjedde 15. november og 15. desember. Et tredje angrep skjedde 23. desember. Dette var mindre enn de to foregående, men er det angrepet som senere er blitt offentlig kjent i vestlige medier. Hackerne lyktes med å skru av strømmen for flere hundre tusen husstander i vinterkalde Ukraina.
Ifølge NATO-kilder skal russiske spesialstyrker også ha slått til mot nøkkelpunkter i det ukrainske strømnettet. Aksjonene skal ha blitt gjennomført på en slik måte at de direkte understøttet det pågående cyberangrepet.
Les mer: – Vattenfall mål for cyberangrep
Denne måten å operere på har åpenbare likhetstrekk med hendelsene i Sverige de siste dagene, påpeker kilder overfor aldrimer.no.
Dersom man analyserer hendelsene i Sverige faller disse enkelt inn i en militærfaglig dreiebok. Ved et mulig militært angrep vil det være av interesse å kunne styre eller lamme: 1. Strømforsyning, 2. Samferdsel (tog/flytrafikk/båter/veier), 3. Kommando og kontroll (telenettet, militære og sivile kommunikasjonslinjer, systemer for kriseinfo, fiendens våpensystemer), 4. Nyhetsformidling, 5. Vann- og matforsyninger. Det kan også være av stor interesse å kunne skape forvirring og kaos, slik at en fiende ikke rekker å områ seg før det er for sent.
Russland har etter alt å dømme allerede testet sårbarheten til og redusert funksjonaliteten til de fire første kategoriene funksjoner i Sverige. Russland har de siste årene etablert det som beskrives som en overlegen kapasitet innenfor elektronisk krigføring (EK), noe som bekymrer NATO sterkt. USA, NATOs viktigste medlemsland, er i dag underlegne Russland. Mange av USAs våpensystemer er, ifølge våpeneksperter, svært sårbare for russiske EK-mottiltak.
At Russland har en svært aggressiv linje i Østersjøen, kom også fram i flere artikler Aldrimer.no har publisert om en hemmelig NATO-øvelse for alliansens spesialstyrker i Estland i april 2015. Russland svarte da med en etterretningsfaglig knytteneve. Aldrimer.no kunne blant annet fortelle at den estiske sikkerhetstjenesten KAPO hadde meldt til NATO at de mente russiske spesialstyrker trolig opererte inne på estisk territorium.
Avsløringene vakte voldsom oppsikt i Estland og førte til intense forsøk på latterliggjøring fra Estlands statsminister og ulike nivåer av det estiske regjeringsapparatet. Men uten at noen greidde å peke på hva det var aldrimer.no hadde skrevet som eventuelt var feil.
Les mer: Nervekrigen mellom Russland og NATO
Les mer: – Russiske spesialstyrker inne i Estland
I første omgang er det duket for en alvorlig revirkamp i Sverige om hvilket forvaltningsorgan som skal ta «lead» på håndteringen av den alvorlige situasjonen landet nå befinner seg i. Er det fremmed makt som står bak, er det ikke nødvendigvis det svenske politiet som er like naturlig hovedansvarlig for håndteringen. Som en svensk kilde påpeker: Det foreligger i Sverige en forordning, den såkalte IKFN-forordningen, som slår fast at det er den svenske Försvarsmakten – det svenske Forsvaret – som skal avklare og reagere dersom Sveriges suverenitet er krenket. I paragraf 3 heter det at Försvarsmakten «skal» avvise alle krenkelser av svensk territorium og gripe umiddelbart inn mot disse. Innenfor svensk forvaltning er dette ansvaret delegert til Försvarsmakten, som har et selvstendig ansvar for å reagere der og da, uten noen forutgående politisk godkjenningsprosess. Men i møtet med russisk hybridkrig vil det kunne oppstå svært krevende fortolkninger av hva som egentlig representerer en krenkelse av Sveriges suverenitet.
Dersom det skjer en ytterligere eskalering og Sverige opplever flere dramatiske hendelser de neste dagene, vil det kunne oppstå en diskusjon om landet står overfor et sivilt eller militært scenario. Folkerettslig sett, påpeker svenske eksperter som ikke ønsker å bli navngitt, befinner landet seg allerede i en situasjon der det er funnet sted hendelser som kan beskrives som krigsliknende handlinger. Men Sverige vet meget vel at landet aldri vil komme helskinnet fra en direkte konfrontasjon med Russland. Ikke er det noe å tjene noe på å utfordre Russland i det offentlige rom heller. Men ved bare å vende det andre kinnet til, vil det kunne vanke enda mer juling. Russland vil da fortsette som før, for å se hvor langt de kan drive det. Den svenske regjering har dermed noen ytterst krevende avveininger å gjøre.
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.