NordenSverige opphever reiserådet for en rekke land

NTB18/06/20203 min

Om to uker kan svensker reise til Italia, Spania og Hellas med myndighetenes velsignelse, men ikke til Norge og Danmark.

Sveriges utenriksdepartementet opphever fra 30. juni reiserådene som ble innført i forbindelse med koronapandemien for ti land i Europa. Dermed kan svenske statsborgere reise til Hellas, Kroatia, Spania, Italia, Portugal, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxembourg, opplyser utenriksminister Ann Linde.

Risiko for karantene

På spørsmål om hvorfor Sverige fortsatt fraråder reiser til Norge og Danmark, viser hun til nabolandenes egne bestemmelser.

Valget av land som svensker fortsatt ikke bør reise til, er dermed ikke basert på smitterisiko.

– Det er basert på risikoen for å havne i karantene eller for at det ikke finnes fly, tog og båter som gjør at man kan ta seg hjem. Folkehelsemyndighetene kan fraråde reiser til visse områder, men det er ikke slik i dette tilfellet, sier Linde.

Kun innreise fra Gotland

Norske myndigheter har kun åpnet grensene for svensker som kommer fra Gotland, noe statsminister Erna Solberg har begrunnet med at smittespredningen på øya er under kontroll.

Dermed kan de fleste svensker ikke kunne reise til Norge i sommer uten å måtte sitte i karantene i ti dager rett etter ankomst.

Svensker på jobbreiser har imidlertid fått unntak og slipper karantene.

– Vi har hele tiden villet at EU skal ha en koordinert åpning av grensene. Vi ser jo at man er på gang med å åpne opp mer i EU-landene, og det kan jo komme innen denne ferieperioden, sa Linde på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

– Men vi tror ikke vi kommer til å kunne heve frarådingen for resten av verden i løpet av denne sommeren, sa hun videre.

Frykter for samarbeidet

Linde har tidligere advart om at det nordiske samarbeidet kan bli skadelidende som følge av at de andre nordiske landene åpner grensene for hverandre, men holder Sverige utenfor.

Også for reiser til land utenom EU og EØS forlenges reiserådene fram til 31. august.

Da koronapandemien rammet Sverige, ba det svenske utenriksdepartementet folk om å avstå fra ikke nødvendige reiser. Dette rådet gjelder fram til 15. juli og skal revurderes innen den tid.

Men reiserådet er ikke et forbud. Fortsatt er det opp til hver enkelt å bestemme.

Onsdag passerte antall koronarelaterte dødsfall i Sverige 5.000.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.