NorgeTik Tok installert på flere mobiler i regjeringen

NTB09/07/20205 min
Klepp 20170731. Statsminister Erna Solberg besøker Stavanger surfeklubb p friluftlivshuset p Orre. Foto: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX
BRUKER TIK TOK: Statsminister Erna Solberg er en av flere i regjeringen som har lastet ned og bruker den omstridte kinesiske appen Tik Tok. Stadig flere land innfører forbud mot appen, som det er knyttet flere sikkerhetsbekymringer til. Her er statsministeren avbildet under et besøk til Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre 31. juli 2017. Foto: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX

USA frykter at brukerdata fra Tik Tok kan bli overført til Kina. I Norge har flere i regjeringen lastet ned appen – inkludert statsminister Erna Solberg.

Med mer enn to milliarder nedlastinger er Tik Tok blitt en av verdens mest populære apper.

Men nå vokser skepsisen. India innførte forbud mot appen i forrige uke. USA vurderer å gjøre det samme. EU, Danmark, Nederland og Storbritannia har alle åpnet sak.

Frykten er at Tik Tok, som eies av kinesiske Byte Dance, kan misbrukes til storstilt innsamling av personopplysninger, deriblant om barn – og at disse personopplysningene i verste fall kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Som NTB skrev onsdag, er det likevel ingen relevante myndighetsorganer i Norge som har gjort noe forsøk på å undersøke appen nærmere.

Det er heller ikke utarbeidet råd for hvordan myndighetspersoner skal forholde seg til den.

Tiktokere i regjeringen

En kartlegging NTB har gjort, viser nå at flere regjeringsmedlemmer har opprettet brukere på Tik Tok.

Det inkluderer statsminister Erna Solberg (H). Hun skaffet seg appen i forbindelse med at hun deltok i en dansevideo på Tik Tok med sykepleiere på Rikshospitalet.

Da videoen ble spilt inn, fortalte statsministeren til VG at hun hadde Tik Tok selv, men at hun ikke hadde publisert noe der.

– Etter det har jeg ikke brukt appen, og jeg har den heller ikke på telefonen, sier Erna Solberg i en kommentar til NTB.

Henrik Asheim og Tina Bru

To andre regjeringsmedlemmer som har vært på Tik Tok, er olje- og energiminister Tina Bru (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Sistnevnte trekker fram nettopp dansevideoen med Erna Solberg som noe av det som gjorde ham nysgjerrig.

– Jeg har en bruker på Tik Tok rett og slett fordi jeg måtte sjekke hva det var, sier Asheim til NTB.

Ingen spesifikke råd

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forteller at det ikke er gjort noen spesifikk vurdering av hvor trygt det er for regjeringsmedlemmer å ha Tik Tok.

– Vi gir råd til myndighetspersoner, og bruk av sosiale medier er noe vi snakker om der. Men da gir vi råd som ofte er tilpasset hver enkelt myndighetsperson, med utgangspunkt i trusselbildet rundt personen og hvilke sosiale medier denne personen bruker, sier Bernsen til NTB.

Ifølge ham gjør PST ingen teknisk vurdering av konkrete apper.

– Det vi sier, er at vi oppfordrer myndighetspersoner, men også andre personer som har yrker og stillinger der de kommer borti sensitiv informasjon, til å ha et bevisst forhold til hva de legger ut, og hvilke plattformer de bruker.

Mæland bekymret

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) er ikke blant dem som har brukt Tik Tok.

Hun ser med bekymring på de mulighetene som nye kommunikasjonsplattformer kan gi for aktører med uredelige hensikter.

Mæland viser samtidig til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) nylig kom med nye råd om sikkerhet på mobile enheter.

– Et av rådene er at vi alle bør gjøre en kritisk vurdering av hvilke apper vi skal installere. Vi bør ha et bevisst forhold til alle apper og tjenester vi benytter, sier hun.

– Dette handler ikke bare om denne ene appen, men gjelder generelt.

Selv har Tik Tok gjentatte ganger avvist anklagene mot appen. Tik Tok fastholder overfor NTB at selskapet overholder de personvernlovene som gjelder lokalt, og at ingen data overføres til Kina.

Etter at NTB tok kontakt, har Asheim slettet Tik Tok fra sin mobil.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.