USATilbake i Norge på overraskelsesbesøk

Oslo 20180209. USAs nye ambassadør, Kenneth Braithwaite, i ambassadørboligen på Frogner i Oslo. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX
TILBAKE I OSLO: USAs marineminister Kenneth Braithwaite er tilbake i Oslo, etter at han gikk av som ambassadør til Norge i slutten av mai. Han skal også til Troms for å besøke amerikanske marineinfanterister fra US Marine Corps. Deretter går turen til Storbritannia. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Tidligere Norges-ambassadør Kenneth Braithwaites første utenlandsreise som amerikansk marineminister er til Norge. Etter noen dager i Oslo skal marineministeren på besøk til US Marines på Setermoen i Troms.

kjetil@aldrimer.no

Det skriver den amerikanske nettavisen Breaking Defense, på bakgrunn av opplysninger fra statsrådens pressetalsperson, kommandør Sarah Higgins i US Navy.

Hastig utnevnelse

Da han 2. mars i år ble nominert til stillingen av USAs president Donald J. Trump skjedde dette trolig så fort at han ikke rakk å avvikle alle praktiske bånd til Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HASTIG UTNEVNELSE: Kenneth Braithwaite (t.h.) ble nominert av USAs president til stillingen som marineminister i begynnelsen av mars, etter at fungerende marineminister Thomas Modly gikk av på kort varsel for sin håndtering da han sparket skipssjefen på et hangarskip som slo alarm om et Covid-19-utbrudd. Her er de to avbildet 10. desember 2018 da Modly besøkte Norge som viseminister i USAs marinedepartement og Braithwaite var USAs ambassadør til Norge. Foto: PAUL MACAPAGAL/US NAVY

Fungerende marineminister Thomas Modly gikk brått av etter sterk kritikk for sin håndtering etter at han sparket skipssjefen på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt som slo alarm om et utbrudd av Covid-19 på fartøyet.

Braithwaite tiltrådte stillingen som marineminister 29. mai i år, etter å ha vært gjennom nominasjonshøringer i den amerikanske Kongressen. 

Etter å ha brukt de tre siste ukene på å arbeide med fremlegget av US Navys del av forslaget til nytt forsvarsbudsjett for 2021, er Braithwaite nå tilbake i Norge for å avslutte sitt ambassdørskap, skriver Breaking Defense. Dette stemmer imidlertid ikke. Braithwaite gikk formelt av som ambassadør til Norge 28. mai i år, før han tiltrådte som marineminister, får Aldrimer.no opplyst på annet hold.

Braithwaite skal bruke «noen dager i Oslo», skriver avisen.

Det er ikke kjent om Braithwaite er tilbake i Norge for å pakke ned flyttelasset fra ambassadørboligen eller om han har avtalt møter med representanter for norske myndigheter.

— Viktig partnerskap

Etter dagene i Oslo venter et besøk til Setermoen leir i Troms, der marineministeren skal besøke amerikanske marineinfanterister fra US Marine Corps som er på rotasjonsbasert trening i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TRENER I NORGE: To Bell Boeing V-22 Osprey fra US Marine Corps (USMC) under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge i 2018. Marineinfanterister fra USMC er i Norge på rotasjonsbasert trening både på Værnes og i Setermoen leir i Troms. Foto: KJETIL STORMARK/ALDRIMER.NO

«Brathwaites første internasjonale reise som marineminister understreker viktigheten av det transatlantiske partnerskapet», skriver US Navy’s talsperson i en e-post til Breaking Defense. Talspersonen er uklar på hvilke møter statsråden eventuelt skal ha i Norge, før han drar videre til Troms.

Etter besøket til US Marines kontingent på Setermoen, venter møter på toppnivå i Storbritannia.

Ikke tid til intervjuer

Kommandør Sarah Higgins opplyser til Aldrimer.no at Braithwaite ikke vil ha tid til å gi intervjuer under besøket til Oslo. Ifølge US Navy vil det bli sendt ut mer detaljert presseinformasjon om besøket først når dette er avsluttet eller nærmer seg slutten.

Admiral James G. Foggo III er sjef for NATO Allied Joint Force Command og for USAs maritime styrker i Europa. Foto: NATO

Breaking Defense henviser i sin artikkel også til en telefonbriefing torsdag, der USAs øverstkommanderende for marinestyrkene i Europa og Afrika, admiral James Foggo, gjentok USAs bekymring for at konfliktpotensialet stadig øker i Arktis og at regionen derfor er av økende betydning for den amerikanske marinen.

«Situasjonen der oppe er under endring, og ikke til det bedre», sa Foggo, ifølge avisen.

Foggo viste spesielt til at Russland planlegger å utstyre sivile isbrytere med militære våpensystemer, og brukte isbryteren Ivan Papanin som eksempel, som er utstyrt for å kunne bestykkes med Kalibr kryssermissiler.

«Vi har stilt spørsmålet før og spør igjen: Hvem i all verden er det som utstyrer isbrytere med missiler?», sa Foggo og la til:

«Noen land utstyrer sine isbrytere med defensive våpensystemer, men Kalibr kan knapt kalles noe defensivt våpen.»

Foggo pekte også på at Russland har utstyrt flere av sine baser i Arktis med luftvernsystemet S-400, slik Aldrimer.no tidligere har omtalt.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.