USATrump gjenopptar folkemøtene

NTB11/06/20203 min

President Donald Trump trosser korona-advarsler og gjenopptar folkemøtene i håp om at dette skal bidra til å sikre gjenvalg i høsten presidentvalg.

Det første folkemøtet blir holdt i Tulsa i Oklahoma neste fredag, før Florida, Arizona og North Carolina står for tur.

Trump ligger nå bak tidligere visepresident Joe Biden på meningsmålingene. Biden ventes å bli Demokratenes utfordrer, selv om det formelt ennå ikke er avgjort.

Ifølge et gjennomsnitt av de ni siste landsdekkende målingene har Trump støtte fra 41,7 prosent av de spurte, mens Biden får 49,8 prosent oppslutning.

Advarer mot samlinger

De store folkemøtene var et kjennetegn for Trumps valgkamp i 2016, og han har ofte framhevet sin egen evne til å fylle store stadioner med begeistrede velgere.

USA er imidlertid hardt rammet av koronapandemien med over 2 millioner smittede og 114.000 døde, flere enn noe annet land, og amerikanske helsemyndighetene fraråder store folkeansamlinger for å bremse smittespredningen.

Advarselen gjelder ikke minst arrangement innendørs, der risikoen for smittespredning er høyest.

Myndighetenes nedstengning av samfunnet har imidlertid rammet landets økonomi og mange amerikanere svært hardt, og kravet om gjenåpning vokser, ikke minst blant Trumps kjernevelgere.

Over 42 millioner amerikanere har meldt seg arbeidsledige siden midten av mars og den offisielle ledigheten er nå på 13,3 prosent.

Får kritikk

Kort etter at Trumps tid og sted for folktemøtet ble kjent, var Bidens kommunikasjonssjef, Kamau Marshall, på Twitter med kritikk av valget.

– Hvor rasistisk er Donald Trump: Han er så rasistisk at han planlegger å ha ett av sine første folkemøter 19. juni i Tulsa, OK. Hvis du ikke vet det, gjør litt bakgrunnssjekk på Juneteenth og den rasistiske volden som fant sted i Oklahoma, kjent som rasemassakren i Tulsa i 1921, skriver han.

Den 19. juni, også kalt «Juneteenth», er en minnedag for frigivelsen av de siste slavene i USA i 1865. Drapene han referert til i 1921 er også omtalt som det verste tilfellet av rasistisk motivert vold i amerikansk historie, blant annet i Oklahomas historiearkiv.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.